Sałatki z makaronem są bardzo uniwersalnym daniem. Dodatkiem do makaronu mogą być najróżniejsze warzywa, ryby, mięso i owoce. Wszystko zależy od naszych upodobań i tego czym dysponujemy w danej chwili.
Fajna propozycja na kolorowe drugie śniadanie. Sałatka zawiera sporo białka (dzięki tuńczykowi i jajkom przepiórczym), jest też sycąca i lekka zarazem. Cieszy oczy i zaskakuje mnogością smaków.
Gotowane buraczki z dodatkiem chrupiących orzechów brzmiały na tyle interesująco, że wypróbowałam przepis. I nie żałuję, bo zgodnie z oczekiwaniami, okazały się bardzo smaczne.
To, że jestem fanką ciecierzycy chyba każdy już wie, do tej listy dołączyła dynia w prawie każdej postaci. Połączyłam ukochane składniki, do tego pyszny dressing mojej mamy i wychodzi sałatka godna polecenia.
Tak więc pewnego pięknego dnia w mojej lodówce leżała resztka szpinaku, słoik z oliwkami, a na kuchennym stole samotna gruszka. Jak się okazało te trzy rzeczy w towarzystwie kawałka mięsa i odrobiny sosu stworzyły cudowną sałatkę.
Szybka i prosta sałatka z indykiem na ciepło, która może zastąpić tradycyjny obiad. Lekka, zdrowa, smaczna i bardziej odpowiednia przy jesiennej aurze ;)
To kolejna propozycja sałatki ziemniaczanej tym razem z kaparami i dodatkiem chilli :-) Jest sycąca i świetnie pasuje na różnego rodzaju imprezy. Nie dodaję do niej zbyt dużej ilości soli bo kapary są lekko słonawe. Świetnie łączy się jako dodatek do mięs grillowanych i nie tylko .
Sałatka poezja - z winogronami, figami i mozzarellą podana na młodych liściach szpinaku. Do sałatki dałam mozzarellę z mleka bawolego (buffala), która wprost rozpływa się w ustach... Sałatka, którą mogłabym jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzi.
Przepis jest banalny, zaledwie kilka składników i prawie wszystkie z puszki. Dlatego przygotowanie zabiera bardzo mało czasu. Najlepsza jest, kiedy postoi kilka godzin w lodówce. Optymalnie byłoby, gdyby mogła "odpoczywać" przez całą noc, ale to się u nas chyba nigdy nie udało ;)