Sałatka gruzińska z buraków

Sałatka gruzińska z buraków

Przyznam, że będąc w Gruzji nie jadłam takiej sałatki i nie spotkałam się tam z żadną inną, aniżeli pomidory i ogórki wymieszane razem w misce ;) Gotowane buraczki z dodatkiem chrupiących orzechów brzmiały na tyle interesująco, że wypróbowałam przepis. I nie żałuję, bo zgodnie z oczekiwaniami, okazały się bardzo smaczne. Ta prosta sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań obiadowych, również tych polskich :)

A intensywnie różowy kolor sałatki niech przypomina nam o akcji „Różowy Tydzień” i o tym, jak ważna jest profilaktyka w zwalczaniu raka piersi. Więcej o tej wspaniałej akcji możecie przeczytać tutaj.

Zdjęcie - Sałatka gruzińska z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SAŁATKA GRUZIŃSKA Z BURAKÓW
600g buraków,
50g orzechów włoskich,
2-3 ząbki czosnku,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki octu winnego,
2 łyżki oleju,
pieprz i sól

Buraki wyszorować, zalać wrzątkiem i ugotować. Przelać zimną wodą, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy posiekać, wymieszać z burakami, natką, octem i olejem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić.


(przepis ze starego numeru „Poradnika Domowego”)


Zdjęcie - Sałatka gruzińska z buraków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów