Sałatka z awokado i kurczaka z orzechowym dressingiem
Genialna sałatka, która może być obiadem jak i lekką przekąską. Istotą tej sałatki jest sos orzechowy, który tu rządzi ale pestki granatu są nie bez znaczenia no i oczywiście awokado, które musi być dojrzałe i kremowe. Całość smakuje naprawdę…wspaniale.
Składniki:
- 1/2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, chilli
- dojrzałe awokado
- owoc granatu
Składniki na sos:
- 1 łyżka oleju z orzechów laskowych
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka białego wina
- 1 łyżka octu z białego wina
- 10 orzechów laskowych obranych ze skórki
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka pokroić w paski i natrzeć solą i przyprawami. Marynować 2 godziny. Następnie usmażyć lub ugrillować na patelni. Awokado obrać ze skóry i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Na sałacie ułożyć kawałki kurczaka, awokado oraz pestki granatu. Sok z części pestek wykorzystać do sosu. Orzechy zetrzeć na proszek i połączyć z pozostałymi składnikami, dodać sok z granatu. Polać sałatkę sosem i posypać po wierzchu solą i pieprzem.
Smacznego:)