Sałatka z ciecierzycą, dynią i rukolą
To, że jestem fanką ciecierzycy chyba każdy już wie, do tej listy dołączyła dynia w prawie każdej postaci. Połączyłam ukochane składniki, do tego pyszny dressing mojej mamy i wychodzi sałatka godna polecenia. Macie jakieś sprawdzone przepisy na sałatki z dynią ? Chętnie spróbuję :)
Składniki:
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
- 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej/ z puszki
- 50 g rukoli
- kilkanaście oliwek
- 6 plasterków suszonych pomidorów w oliwie/oleju
- garść prażonych pestek dyni
- garść sezamu
- pokruszona feta do posypania (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- suszone zioła, papryka słodka, ostra
- olej rzepakowy/oliwa do smażenia
Dressing:
- 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy
- 1 łyżka musztardy
- 2-3 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku drobno pokrojony (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj ulubione zioła ( u mnie bazylia), paprykę słodką, ostrą. Dodaj dynię i podsmażaj, aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Ostudź. Oliwki przekrój na pół, suszone pomidory pokrój w kostkę. W misce wymieszaj wszystkie składniki na sałatkę. Energicznie wymieszaj składniki na dressing i polej nim sałatkę. Ewentualnie posyp pokruszoną fetą przed podaniem.
Składniki:
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
- 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej/ z puszki
- 50 g rukoli
- kilkanaście oliwek
- 6 plasterków suszonych pomidorów w oliwie/oleju
- garść prażonych pestek dyni
- garść sezamu
- pokruszona feta do posypania (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- suszone zioła, papryka słodka, ostra
- olej rzepakowy/oliwa do smażenia
Dressing:
- 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy
- 1 łyżka musztardy
- 2-3 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku drobno pokrojony (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj ulubione zioła ( u mnie bazylia), paprykę słodką, ostrą. Dodaj dynię i podsmażaj, aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Ostudź. Oliwki przekrój na pół, suszone pomidory pokrój w kostkę. W misce wymieszaj wszystkie składniki na sałatkę. Energicznie wymieszaj składniki na dressing i polej nim sałatkę. Ewentualnie posyp pokruszoną fetą przed podaniem.