Kurczak, szpinak, czarne oliwki i gruszka
Dzisiejszy przepis zrodził się już jakiś czas temu w głowie mojej mamy, która jak zwykle starała się spożytkować resztki po moich kulinarnych eksperymentach. Jak to zwykle bywa, tu dodam trochę tego, tam tamtego, a potem w lodówce stoją w połowie puste słoiki, resztki zielonego i czekają, aż ktoś wreszcie po nie sięgnie. Tak więc pewnego pięknego dnia w mojej lodówce leżała resztka szpinaku, słoik z oliwkami, a na kuchennym stole samotna gruszka. Jak się okazało te trzy rzeczy w towarzystwie kawałka mięsa i odrobiny sosu stworzyły cudowną sałatkę.
Składniki (1 porcja): 2 garstki liści szpinaku baby pierś z kurczaka gruszka kilkanaście czarnych oliwek kilka łyżek śmietany 18% 2 ząbeki czosnku sól pieprz łyżka miodu odrobina słodkiej papryki odrobina imbiru w proszku odrobina gałki muszkatołowej odrobina oliwy z oliwek
Kurczaka kroimy na drobne kawałki, solimy, pieprzymy, przyprawiamy imbirem, papryką i gałką. Następnie do mięsa dodajemy miodu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość mieszamy.
Mięso smażymy na rozgrzanej oliwie. W tym czasie na talerz nakładamy umyte liście szpinaku. Obieramy gruszkę, przekrawamy na pół i kroimy na cienkie plasterki. Oliwki kroimy w poprzek. Przygotowaną gruszkę, oliwki oraz mięso układamy na szpinaku. Na koniec w miseczce łączymy śmietanę z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku odrobiną soli i pieprzem. Tak przygotowany sos nakładamy na gotową sałatkę.
Składniki (1 porcja): 2 garstki liści szpinaku baby pierś z kurczaka gruszka kilkanaście czarnych oliwek kilka łyżek śmietany 18% 2 ząbeki czosnku sól pieprz łyżka miodu odrobina słodkiej papryki odrobina imbiru w proszku odrobina gałki muszkatołowej odrobina oliwy z oliwek
Kurczaka kroimy na drobne kawałki, solimy, pieprzymy, przyprawiamy imbirem, papryką i gałką. Następnie do mięsa dodajemy miodu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość mieszamy.
Mięso smażymy na rozgrzanej oliwie. W tym czasie na talerz nakładamy umyte liście szpinaku. Obieramy gruszkę, przekrawamy na pół i kroimy na cienkie plasterki. Oliwki kroimy w poprzek. Przygotowaną gruszkę, oliwki oraz mięso układamy na szpinaku. Na koniec w miseczce łączymy śmietanę z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku odrobiną soli i pieprzem. Tak przygotowany sos nakładamy na gotową sałatkę.