Sałatka z makaronu z brokułem, winogronem i orzechami
Sałatki z makaronem są bardzo uniwersalnym daniem. Dodatkiem do makaronu mogą być najróżniejsze warzywa, ryby, mięso i owoce. Wszystko zależy od naszych upodobań i tego czym dysponujemy w danej chwili. Idealnie sprawdzają się w codziennym menu ale nie tylko. Impreza, grill, piknik, to dobre okazje do tego żeby w krótkim czasie wyczarować tak pyszny posiłek.
Ilość porcji – 4-6
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 ½ szklanki makaronu ( u mnie średnie muszelki ale mogą być kokardki, penne lub świderki
- 1 brokuł, podzielony na różyczki
- 7 cienkich plasterków wędzonki krotoszyńskiej
- ¾ szklanki zielonych winogron bez pestek
- ¾ czerwonych winogron bez pestek
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 1 średniej wielkości czerwona cebula, posiekana w drobną kostkę
- ¾ szklanki greckiego jogurtu naturalnego
- ¼ szklanki majonezu
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, odstawiamy do przestygnięcia
- brokuł wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy 3 minuty następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy ( dzięki krótkiemu czasowi gotowania i zimnej wodzie brokuł pozostanie chrupiący i zachowa swój piękny zielony kolor)
- wędzonkę kroimy w paseczki i rumienimy na suchej patelni, ma być mocno chrupiący a kiedy wystygnie łamiemy go na mniejsze kawałki
- owoce winogron kroimy na połówki
- w małej miseczce łączymy jogurt, majonez i ocet, doprawiamy solą i pieprzem
- do dużego naczynia wrzucamy makaron, brokuły, winogrono i cebulę, dodajemy sos jogurtowo-majonezowy, całość delikatnie mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki ( w tym czasie smaki przegryzą się
- przed podaniem sałatki dodajemy wędzonkę oraz orzechy ( należy to zrobić dopiero przed serwowaniem żeby te dwa składniki nie nasiąknęły sosem i pozostały chrupiące)
Inne przepisy na sałatki: