Liście sałaty umyć, porozrywać na mniejsze kawałki. Położyć na talerz, skropić lekko oliwą. Pomidora umyć, pokroić w plastry. Ser pleśniowy pokroić w cienkie plastry. Pomidora i ser położyć na liściach sałaty.
Ostatnio pojawiło się na blogach sporo przepisów na pyszne sałatki . Postanowiłam dorzucić coś od siebie do tej skarbnicy wiedzy :) Sałatka makaronowa jest jedną z moich ulubionych - szybko się ją robi , jest smaczna i lekka . Powinna Wam smakować :)
Sałatę umyć, osączyć i pokroić na mniejsze kawałki - wrzucić do dużej miski. Chleb wymieszać z 2 łyżkami oliwy i usmażyć na patelni - dodając pod koniec czosnek. Nie można go dodać na początku, bo się spali i będzie niesmaczny - gorzki. Sałatę polać reszta oliwy i przyprawić solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszać.
Zielono - żółta, wiosenna, pachnąca, zdrowa i bajecznie smaczna sałatka, którą można zjeść na śniadanko lub do obiadu. Kiedy zobaczyłam przepis na tę sałatkę na blogu Casi nie mogłam się jej oprzeć. Sałatka pojawiła się także na blogu Kuchareczki i Edysi, a teraz czas na mnie :) Mój blog jest o słodkościach,ale myślę,że nie pogniewacie się jesli od czasu do czasu pojawią się inne smakowitości, niekoniecznie słodkie :)
Coraz więcej nowalijek pojawia się na targowiskach. Jeszcze trochę a z tłustej, zimowej kuchni przejdę na bardziej dietetyczną i lekką. Tłuste potrawy, sosy, powoli zastapię warzywami,które na dniach będą się wylewać z kolorowych straganów. Póki co musimy cierpliwie czekać:)))))
Ananasa i jabłko pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubym sicie. Wymieszać majonez z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek. Wszystkie składniki połączyć z sosem. Na koniec doprawić octem balsamicznym.
Jest to jedna z moich ulubionych sałatek, aczkolwiek robię ją zawsze w wersji nieortodoksyjnej. Prawdziwa sałatka nicejska zawiera zieloną fasolkę szparagową i czarne oliwki bez pestek w zalewie a ja zdecydowanie wolę greckie z pestkami.
Gdyby nie sos czosnkowy ta sałatka nie byłaby tak dobra. Byłaby po prostu taka zwykła, tymczasem dodatek czosnku niesamowicie ożywia jej smak i wspaniale łączy się właśnie z jajkami. Sałatkę ułożyłam warstwowo ale można również wymieszać w salaterce.
Dzisiaj proponuję sałatkę makaronową. Kurczak usmażony w przyprawie gyros, chrupiący ogórek i aromatyczny koperek to są argumenty za tym, żeby ją przygotować. Robię tę sałatkę od lat i nawet już nie pamiętam skąd mam przepis. Jedynym minusem jest to, że nie można przestać jej jeść:)
Dzisiaj polecam sałatkę, która u mnie jest hitem od kilku lat. Ważne w tej sałatce są proporcje, żaden składnik nie może dominować. Obecność papryki oraz natki pietruszki jest obowiązkowa ponieważ nadaje niezwykłego smaku i ożywia nieco mdły ryż. Najlepiej smakuje podana po godzinnym postoju w lodówce.