wiosna na straganach
Coraz więcej nowalijek pojawia się na targowiskach. Jeszcze trochę a z tłustej, zimowej kuchni przejdę na bardziej dietetyczną i lekką. Tłuste potrawy, sosy, powoli zastapię warzywami,które na dniach będą się wylewać z kolorowych straganów. Póki co musimy cierpliwie czekać:)))))
Sałatka z surowego kalafiora
1 mały kalafior
2 ogórki kiszone
1/4 pora
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
sól,pieprz
Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem i śmietaną. Natkę pietruszki drobno posiekać. Ogórki zetrzeć na tarce o grubym sicie. Pora pokroić w krążki. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.