Sałatka (prawie) nicejska

Sałatka (prawie)  nicejska

Jest to jedna z moich ulubionych sałatek, aczkolwiek robię ją zawsze w wersji nieortodoksyjnej. Prawdziwa sałatka nicejska zawiera zieloną fasolkę szparagową i czarne oliwki bez pestek w zalewie a ja zdecydowanie wolę greckie z pestkami.

Fajny jest też przepis amerykańskiej entuzjastki kuchni francuskiej - Julii Child.

Ja sałatkę nicejską robię tak (to porcja na jedną osobę):

Na talerzu układam kilka liści sałaty rzymskiej. Na nie kładę ćwiartki 2 niedużych, ugotowanych ziemniaków, pokrojonego w cząstki pomidora bez skóry, ogórka sałatkowego pokrojonego w spore kawałki i jajko gotowane na twardo pokrojone w ćwiartki. Następnie układam na sałacie tuńczyka osączonego z oleju. Posypuję całość oliwkami (najbardziej lubię czarne, greckie podsuszane w oliwie) - a na to pokrojoną w pióra cebulę.

Kiedy uda mi się kupić dobre anchois to oczywiście kładę i je.

No i na koniec sos - ja zrobiłam z octu balsamicznego,oliwy,soli i cukru i odrobiny musztardy dijon.

Proste, prawda? A jakie smaczne :-)

Zdjęcie - Sałatka (prawie)  nicejska  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów