Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Dzisiaj polecam sałatkę, która u mnie jest hitem od kilku lat. Ważne w tej sałatce są proporcje, żaden składnik nie może dominować. Obecność papryki oraz natki pietruszki jest obowiązkowa ponieważ nadaje niezwykłego smaku i ożywia nieco mdły ryż. Najlepiej smakuje podana po godzinnym postoju w lodówce.
Składniki:
- szklanka ryżu
- czerwona papryka
- puszka tuńczyka
- puszka kukurydzy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- natka pietruszki
- majonez
-
sól, pieprz
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Paprykę i jajka pokroić w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odcedzić. Wymieszać wszystkie składniki, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać natkę pietruszki. Wstawić do lodówki.
Smacznego:)