Cykoria jest warzywem zdecydowanie niedocenianym ze względu na gorzki smak, który nie wszystkim odpowiada. Ma jednak sporo zalet - przede wszystkim dobrze wpływa na trawienie, a przyrządzać ją można na wiele sposobów.
Jest to bardzo ciekawa sałatka o niespotykanym smaku. Cykoria w towarzystwie tuńczyka i soczewicy traci nieco ze swej goryczki, przez co smakuje nawet tym, którzy cykorię obchodzą szerokim łukiem.
Bardzo apetyczna sałatka znaleziona na blogu Kuchareczki58. Smakowała nam obojgu i coś czuję, że będę musiała niedługo znów ją zrobić, gdyż mojemu mężowi takie połączenie selera naciowego z ananasem i kurczakiem bardzo przypadło do gustu ;)
Łatwa, smaczna sałatka dla miłośników kurczaka i ananasów. Doskonale smakuje z świeżym pieczywem, jak i bez żadnych dodatków. Często gości u mnie na stole. Przepis otrzymałam od mojej cioci Haliny, która jest mistrzynią w robieniu sałatek:-)
Kiedy mam ochotę na lekki obiad często sięgam po tą sałatkę. Jest sycąca, a jednocześnie bardzo lekka. Przepięknie prezentuje się na talerzu. Jest też przepyszna. Soczyste kawałki grejpfruta, słona feta, ziołowy kurczak, chrupiący ogórek i cykoria to połączenie, które sprawdza się doskonale – orzeźwia, syci i smakuje. Dzięki formie łódeczek doskonale sprawdzi się na przyjęciach w formie finger-food, choć trzeba wtedy je uważnie polać sosem, tak, aby znajdował się tylko w środku każdej łódki. Przygotowuje się ją bardzo szybko, dlatego świetnie też się nada jako lunch zabierany w pudełeczku do pracy czy na uczelnię. Kto się skusi?
Sałatka ziemniaczana jest idealna dla miłośników ziemniaków i czosnku.Pasuje do mięs, grilla ale oczywiście może być podawana jako samodzielne danie. Tylko cztery składniki...a jaki smak!!
Tym razem postawiłam na dość klasyczną i lubianą sałatkę z kawałkami indyka i przyprawą curry. Soczystości i słodyczy dodaje tu ananas, a papryka – koloru.
Oczywiście, jak myślę o selerze konserwowym, to przed oczyma widzę kolejne sałatki… Choć najczęściej taka sałatka z selera konserwowego to dorzucone po prostu to, co mam w lodówce lub w szafce i odpowiednio doprawione i już…:) Dobrze, że zaczęłam te wszystkie przepisy jakoś utrwalać na blogu, bo często to są sałatki na potrzebę chwili i trudno sobie potem przypomnieć co która zawierała… A jak jest na blogu, to można zawsze dokładnie ją odtworzyć a dodatkowo może ktoś jeszcze skorzysta z przepisu… same zalety…
Pomysł na tę sałatkę powstał podobno w czasach rewolucji październikowej i zrodził się w głowie rosyjskiego kupca Anastasa Bogomiłowa, właściciela sieci karczm w Moskwie. Zapragnął on stworzyć dla swoich lokali danie będące symbolem jedności Rosjan. I tak to jego kucharz Aristarch Prokopcew skomponował sałatkę, w której każda warstwa społeczna znalazła coś dla siebie. Proletariusze ulubionego śledzia, chłopstwo ziemniaki i cebulę, zwolennicy czerwonej rewolucji czerwone buraczki a burżuazja majonez
Zaproponowałam więc niedawno lekkie odchudzenie świątecznego stołu, przy okazji wprowadzające świeże, wiosenne warzywa do menu wielkanocnego. Od tego czasu sałatka ziemniaczana ze słonecznikiem towarzyszy nam w każde święta, a ziemniaki z chrupiącymi dodatkami wszystkim przypadły do gustu.
Smaczna i kolorowa, iście wiosenna sałatka. Rzodkiewki nadają chrupkości, a marynowany pieprz – ostrości i wyrazistości. Na dodatek kurczak sprawia, że jest sycąca i pożywna. Tak mało składników, a tak wiele zalet :)
Szpinak tniemy na mniejsze kawałki, ugotowane ziemniaki (w skórce) kroimy na grube plastry, oliwki przekrawamy na pół, cebulę kroimy w piórka, dodajemy musztardę, majonez i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotowe .
W tej sałatce świeży, chrupiący ogórek sprawia, że sałatka nie jest zapychająca, co rzadko się zdarza, jeśli głównym składnikiem jest makaron. Dodatkowo czosnek nadaje sałatce wyrazistego smaku. W oryginalnym przepisie użyto aż 3 ząbków czosnku, jednak dla mnie to zbyt dużo – dlatego użyłam tylko jednego :)