Łódeczki z cykorii z grejpfrutem i kurczakiem
Kiedy mam ochotę na lekki obiad często sięgam po tą sałatkę. Jest sycąca, a jednocześnie bardzo lekka. Przepięknie prezentuje się na talerzu. Jest też przepyszna. Soczyste kawałki grejpfruta, słona feta, ziołowy kurczak, chrupiący ogórek i cykoria to połączenie, które sprawdza się doskonale – orzeźwia, syci i smakuje. Dzięki formie łódeczek doskonale sprawdzi się na przyjęciach w formie finger-food, choć trzeba wtedy je uważnie polać sosem, tak, aby znajdował się tylko w środku każdej łódki. Przygotowuje się ją bardzo szybko, dlatego świetnie też się nada jako lunch zabierany w pudełeczku do pracy czy na uczelnię. Kto się skusi?
Składniki:
- 3 cykorie (białe lub białe i czerwone)
- 1 spora pierś z kurczaka
- 1 nieduży ogórek wężowy
- 150g sera feta
- 1 duży różowy grejpfrut (jeśli macie 2 kolory cykorii możecie użyć grejpfrutów w 2 kolorach, ale różowy lepiej się sprawdza w tej sałatce)
- Mały kubek gęstego jogurtu greckiego
- ½ łyżeczki suszonej mięty
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki kolendry
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w kostkę i wymieszać z ziołami, solą, pieprzem i olejem. Odstawić na 30min do zamarynowania. Ogórka dokładnie umyć i pokroić w grubsze półplasterki, fetę pokroić w kostkę. Z grejpfruta odkroić skórkę razem z białą otoczką i za pomocą noża wyciąć cząstki owocu. Z resztek wycisnąć sok, dodać do niego jogurt, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Cykorię umyć i podzielić na liście. Poukładać je na talerzu. Kurczaka usmażyć na łyżce oleju do delikatnego zrumienienia. Na każdej łódeczce cykorii ułożyć kawałek kurczaka, ogórka, sera feta i grejpfruta. Całość polać jogurtowym sosem.
Smacznego!