Szuba – rosyjska sałatka śledziowa

Szuba – rosyjska  sałatka śledziowa



Zdjęcie - Szuba – rosyjska  sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Gdy po raz pierwszy upiekłam czerwone buraczki zakochałam się w nich bez reszty. W mojej lodówce zawsze jest kilka upieczonych sztuk, które wykorzystuję na różne sposoby. Tym razem znalazły zastosowanie w popularnej sałatce śledziowej znanej pod nazwą szuba. Jest to sałatka wielowarstwowa przyrządzana na wiele sposobów. Zawsze jednak są w niej śledź, cebula, gotowane ziemniaki, buraczki, jajka i majonez, a także w zależności od upodobań niektórzy dodają gotowaną marchewkę lub kiszone ogórki. Ja zostałam przy wersji podstawowej. Nie ścieram też warzyw na tarce ale kroję je w drobną kostkę. Taka wersja bardziej nam odpowiada.
Pomysł na tę sałatkę powstał podobno w czasach rewolucji październikowej i zrodził się w głowie rosyjskiego kupca Anastasa Bogomiłowa, właściciela sieci karczm w Moskwie. Zapragnął on stworzyć dla swoich lokali danie będące symbolem jedności Rosjan. I tak to jego kucharz Aristarch Prokopcew skomponował sałatkę, w której każda warstwa społeczna znalazła coś dla siebie. Proletariusze ulubionego śledzia, chłopstwo ziemniaki i cebulę, zwolennicy czerwonej rewolucji czerwone buraczki a burżuazja majonez. Sałatkę nazwano „«Ш.У.Б.А.» i był to skrót od «Шовинизму и Упадку – Бойкот и Анафема», co w tłumaczeniu na polski oznacza ”Szowinizmowi i Upadkowi – Bojkot i Anatema”. Sałatka klientom karczmy przypadła do gustu, szczególnie jako zakąska do wódki. Dawni mieszkańcy Kresów Wschodnich rozpropagowali ją w naszym kraju i dziś dość często gości w wielu domach na stołach wigilijnych.” Informacje dotyczące historii sałatki pochodzą ze strony http://www.kozackachatka.pl
Zdjęcie - Szuba – rosyjska  sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Szuba – rosyjska sałatka śledziowa (moja wersja)
Składniki dla 2 osób:
4 filety śledziowe w oleju
2 ugotowane ziemniaki
1 upieczony buraczek ćwikłowy
1 mała czerwona cebula
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżeczka majonezu
2 łyżeczki jogurtu greckiego
1 łyżka przegotowanej wody
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Filety śledziowe kroję w cienkie paseczki, a warzywa i jajko w kostkę. W filiżance mieszam majonez z jogurtem greckim i wodą. Wodę dodaje po to aby sos miał płynną konsystencję. Doprawiam solą i pieprzem.
W niedużym szklanym naczyniu układam poszczególne warstwy sałatki w następującej kolejności:
- śledź
- cebula
- sos majonezowy
- ziemniaki
- sól, pieprz
- śledź
- cebula
- sos majonezowy
- czerwone buraczki
- sól, pieprz
- jajko
-sos majonezowy

Gotową sałatkę wstawiam do lodówki co najmniej na 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc, aby wszystkie składniki się przegryzły.
Można też wykorzystując pierścienie cukiernicze układać poszczególne warstwy sałatki bezpośrednio na talerzach. Przed podaniem dekoruję świeżą natką pietruszki.

Kategorie przepisów