Surówka z koprem włoskim, roszponką i prażonymi pestkami słonecznika

Surówka z koprem włoskim, roszponką i prażonymi pestkami słonecznika



Zdjęcie - SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować.
Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków. Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie, mają też korzystny wpływ na system nerwowy.
Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów. Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%. Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych. A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki. Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, zapobiega udarom i zawałom. Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu.

Dziś surówka zdrowa, chrupiąca i soczysta. Niedoceniany przez nas koper włoski zwany fenkułem, dostarcza wielu składników mineralnych i witamin.

Z koprem włoskim przyrządzałam już:
KURCZAK Z FENKUŁEM I KAPARAMI

Zdjęcie - SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MAKARON Z FENKUŁEM

Zdjęcie - SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • bulwa kopru włoskiego
  • połowa świeżej czerwonej papryki
  • 2-3 garście roszponki
  • dymka
  • szczypiorek
  • 2 łyżki pestek słonecznika/dyni
  • sól
  • pieprz
  • odrobina ostrej papryki

Ja nie dodałam, ale idealnie pasuje do sałatki seler naciowy. Chrupie i nadaje surówce pyszny smak.
Składniki na dressing:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki musztardy dijon


Koper włoski umyłam.
Zdjęcie - SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wykroiłam z niego twardy środek.
Zdjęcie - SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pokroiłam go w cienkie piórka.
Zdjęcie - SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Polałam go oliwą z oliwek i odrobinę posoliłam.
Zdjęcie - SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dodałam pokrojoną czerwoną paprykę
Zdjęcie - SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
i roszponkę.
Zdjęcie - SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na patelni podprażyłam ziarna słonecznika.
Zdjęcie - SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wsypałam je do surówki.
Zdjęcie - SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki dressingu wymieszałam i polałam nim całość.
Zdjęcie - SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego!
Zdjęcie - SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów