Sałatka curry z ryżem i indykiem
O ile nie przepadam za sałatkami makaronowymi, to w kwestii ryżowych jestem już bardzo „na tak” :) Tym razem postawiłam na dość klasyczną i lubianą sałatkę z kawałkami indyka i przyprawą curry. Soczystości i słodyczy dodaje tu ananas, a papryka – koloru. Tego typu „konkretne” sałatki pełnią u mnie najczęściej rolę śniadania :)
SAŁATKA CURRY Z RYŻEM I INDYKIEM
200g ryżu,
400g filetu z indyka,
1 czerwona papryka,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka ananasa,
10cm kawałek pora (biała część),
3 łyżki jogurtu naturalnego,
3-4 łyżki majonezu,
sól, pieprz,
szczypta cukru,
odrobina soku z cytryny,
1 solidna łyżeczka curry,
1-2 łyżki oleju
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić.
Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju. Gdy przestygnie, pokroić w kostkę.
Pora posiekać, włożyć do miski, wymieszać ze szczyptą soli i odstawić na kilka minut. Dodać ryż, indyka, ananasa i paprykę pokrojoną w kostkę oraz kukurydzę.
Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić pieprzem, odrobiną cukru i soku z cytryny, ewentualnie także solą. Polać sałatkę, dokładnie wymieszać.
Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.