Kolorowa, lekka i smaczna sałatka, która doskonale sprawdzi się na spotkaniach ze znajomymi :) jest szybka do przygotowania i na pewno każdy będzie potrafił ją ogarnąć ;)
Kolejna rewelacyjna propozycja na letni piknik. Sałatka prosto z Toskanii, aromatyczna, świeża i bardzo smaczna. Cudowne letnie pomidory, chrupiące grzanki i mnóstwo ziół to recepta na pyszną sałatkę pomidorowo-chlebową (panzanella).
Dziś przedstawiam przepis na sałatkę, która doskonale sprawdzi się jako lekki obiad w gorące dni. Perfekcyjnie przygotowana, soczysta pierś z kaczki podana na miksie ulubionych sałat z glazurowanymi, słodkimi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami włoskimi, zadowolą każdego.
Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Kurczaka kroimy w plasterki. Jabłko kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy roszponkę z pokrojonym jabłkiem, pokruszonym serem, żurawiną i kiełkami...
Smaki słodki, słony, kwaśny i pikantny świetnie się równoważą, a efekt jest wyśmienity. Sałatka jest świeża, letnia i kolorowa. Nie wszyscy lubią połączenia mięsa z owocami, ale warto się dla niej do nich przekonać.
Lekka sałatka z awokado i grejpfrutem z dodatkiem dresingu z granatu. Smak sałatki słodko-kwaśny to coś co lubię najbardziej na kolację lub jako przekąskę w ciągu dnia. Bardzo często robię sałatki, to że lato za nami to nie znaczy że musimy rezygnować z takich przyjemności
Dzisiaj klasyk nad klasykami wśród sałatek, szanowny pan Cezar. Króluje w menu restauracji na całym świecie i chociaż kojarzy się z kuchnią włoską, Caesar salad podobno pierwszy raz zaserwowano w Meksyku.
Lekka sałatka z dresingiem musztardowym i moją ulubioną musztardą miodową ;-) Do tego świeża roszponka, chorizo ;'-) Sałatka jest sycąca ale nie należy do tych ciężkich, w dodatku można przygotować ją dosłownie w krótką chwilę i już można zajadać się tym pysznym smakiem. Polecam
Coś wyjątkowego , smacznego. Pierwszy raz kupiłam czarna fasolkę , jest pyszna i super prezentuje się na talerzu. Do tego musi być czosnek niedźwiedzi dla urody i zdrowia.
Znam wiele osób, które na takie połączenie kręciłoby nosem. Pewno kilka lat temu sama spoglądałbym na truskawki skąpane w bieli fety z podejrzeniem. Wiele prób nauczyło mnie jednak, że dziwne połączenia smakują najlepiej.