Sałatka z rukolą, fetą i truskawkami
Znam wiele osób, które na takie połączenie kręciłoby nosem. Pewno kilka lat temu sama spoglądałbym na truskawki skąpane w bieli fety z podejrzeniem. Wiele prób nauczyło mnie jednak, że dziwne połączenia smakują najlepiej. Dlatego i tym razem postanowiłam się skusić na wypróbowanie przepisu podpatrzonego u Roksany (Tęcza w słoiku) . Was również zachęcam do eksperymentu!
Składniki (porcja): 2 garści rukoli
garstka truskawek
60g sera feta
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki musztardy
sól morska
pieprz kolorowy
Rukolę myjemy i nakładamy na talerz. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki, a następnie dokładamy do liści rukoli. Fetę kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników. Całość delikatnie mieszamy.
W szklance łączymy miód z musztardą i gotowym dressingiem skrapiam sałatkę. Delikatnie solimy i pieprzymy.