Sałat(k)a z truskawkami i błękitnym serem
To sałat(k)a, którą serwujemy często w truskawkowym sezonie. Na szczeście mamy we wsi obok plantację truskawek, zatem kupując tam owoce mamy gwarancję pełnej swieżości i jędrności owocu.
Wracając do sałatki - Dziś wykorzystaliśmy rukolę, ale świetnie sprawdzi się w niej młody szpianak czy też jarmuż, który fantastycznie chrupie :).
Bardzo lubimy połączenie tu zaprezentowanie - słodziukich truskawek z serem z niebieską pleśnią. Niesamowite doznania dla podniebienia:). Do tego chrupiące grzanki, czerwona cebula, słonecznik, kilka kropli kremu balsamicznego i gotowy dressing z saszetki oleju Kujawskiego z pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Oczywiście dressing można podkręcić musztardą dijon, miodem i sokiem z cytryny, ale w tym wydaniu dressingowi nic nie brakowało:).
Składniki:
- 2-3 garście rukoli (szpinaku świeżego)
- 1 opakowanie sera pleśniowego błękitnego (ząbek)
- ok. 10 niedużych truskowek
- 2-3 łyżki słonecznika
- 1 cebula czerwona
- 2 kromki chleba
- 1 saszetka (30 ml) oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią (+ ewentualnie 1 saszetka do grzanek)
- 1-2 łyżki kremu balsamicznego
- sól
Sposób wykonania
Chleb pokroić w kosteczkę, na patelni rozgrzać tluszcz i wrzucić chleb pokrojony w kostkę. Podsmażać ok 5 minut czesto mieszając. (Dla odchudzających się proponujemy wersję beztłuszczowa tj. grzanki z tostera, lub kosteczki z patelni bez oleju). Ser pokroić w kostkę, truskwaki przekroić na pół (lub ćwiarki gdy są duże).
Sałatę wypłukać i osuszyć. Do miski włożyć sałatę, ser, truskawki i słonecznik. Posolić delikatnie. Polać octem balsamicznym i olejem Kujawskim. Wymieszać, dodać grzanki, wymieszać ponownie.
Smacznego!
Czas wykonania: 10 minut Ilość porcji 2-3
Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek"organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwisZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.
Wracając do sałatki - Dziś wykorzystaliśmy rukolę, ale świetnie sprawdzi się w niej młody szpianak czy też jarmuż, który fantastycznie chrupie :).
Bardzo lubimy połączenie tu zaprezentowanie - słodziukich truskawek z serem z niebieską pleśnią. Niesamowite doznania dla podniebienia:). Do tego chrupiące grzanki, czerwona cebula, słonecznik, kilka kropli kremu balsamicznego i gotowy dressing z saszetki oleju Kujawskiego z pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Oczywiście dressing można podkręcić musztardą dijon, miodem i sokiem z cytryny, ale w tym wydaniu dressingowi nic nie brakowało:).
Składniki:
- 2-3 garście rukoli (szpinaku świeżego)
- 1 opakowanie sera pleśniowego błękitnego (ząbek)
- ok. 10 niedużych truskowek
- 2-3 łyżki słonecznika
- 1 cebula czerwona
- 2 kromki chleba
- 1 saszetka (30 ml) oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią (+ ewentualnie 1 saszetka do grzanek)
- 1-2 łyżki kremu balsamicznego
- sól
Sposób wykonania
Chleb pokroić w kosteczkę, na patelni rozgrzać tluszcz i wrzucić chleb pokrojony w kostkę. Podsmażać ok 5 minut czesto mieszając. (Dla odchudzających się proponujemy wersję beztłuszczowa tj. grzanki z tostera, lub kosteczki z patelni bez oleju). Ser pokroić w kostkę, truskwaki przekroić na pół (lub ćwiarki gdy są duże).
Sałatę wypłukać i osuszyć. Do miski włożyć sałatę, ser, truskawki i słonecznik. Posolić delikatnie. Polać octem balsamicznym i olejem Kujawskim. Wymieszać, dodać grzanki, wymieszać ponownie.
Smacznego!
Czas wykonania: 10 minut Ilość porcji 2-3
Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek"organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwisZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.