Toskańska panzanella
Kolejna rewelacyjna propozycja na letni piknik. Sałatka prosto z Toskanii, aromatyczna, świeża i bardzo smaczna. Cudowne letnie pomidory, chrupiące grzanki i mnóstwo ziół to recepta na pyszną sałatkę pomidorowo-chlebową (panzanella).
Toskańska panzanella (zainspirowana przepisem na Chilli, czosnek i oliwa) składniki:- 2 bułeczki ciabaty
- 4 pomidory (u mnie 2 czerwone i 2 żółte)
- 16 pomidorków koktajlowych (żółte i czerwone)
- 2 gałązki oregano
- 2 gałązki rozmarynu
- listki z małego pęczka bazylii
- 200g papryki pieczonej (ze słoika)
- 1 łyżka kaparów
- 20g anchois z oliwy
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- parmezan
Chleb kroję w kostkę o grubości 2 cm. Siekam świeże oregano i rozmaryn.
Pokrojony chleb układam na blasze, posypuję ziołami, solą i polewam oliwą. Mieszam rękami i wstawiam na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 200oC.
Kapary, anchois, ¾ bazylii i paprykę siekam na drobno.
Pomidory kroję w dużą kostkę, dodaję wyciśnięty czosnek, posiekane kapary, anchois, bazylię i paprykę oraz grzanki.
Wszystko mieszam palcami. Doprawiam oliwą, solą i pieprzem. Na wierz posypuję bazylię i starty parmezan.