Jest już tak gorąco, że chce się jeść wyłącznie lekkie posiłki. Ja znalazłam sposób na pyszną sałatkę ze świeżym szpinakiem, komosą ryżową, pomidorami, ogórkiem, fetą, oliwkami i awokado.
Jako uzupełnienie u mnie bób, ale poza sezonem można użyć innego warzywa. Zimą np. marchewki. Takie burgery czy może raczej klopsiki doskonale smakują na ciepło, ale też i na zimno.
Kochani, przed Wami sałatka z cyklu dań z wykorzystaniem komosy ryżowej jako głównego elementu. Jedna z moich ulubionych (tak jak i foto) wariacji na temat. Naprawdę polecam zrobić - póki lato w pełni i stragany uginają się od pięknych, świeżych warzyw.
Komosę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Kiedy już będzie gotowa dodaj szpinak i zamieszaj tak aby liście złapały trochę ciepła. Jaja usmaż. Awokado potnij w kosteczkę, skrop sokiem z cytryny. Całość posyp odrobiną skórki z cytryny...
Sałatka z komosy ryżowej z kurczakiem, cukinią i granatem jest idealna do zabrania na lunch. Podczas przechowywania w pudełku nie traci na smaku, poza tym jest bardzo sycąca i zdrowa. Pestki granatu dodają jej koloru i świeżości, a quinoa - lekko orzechowego aromatu