Letnia sałatka z quinoa, młodym bobem, botwinką


Zdjęcie - Letnia sałatka z quinoa, młodym bobem, botwinką. (Summer salad with quinoa, broad beans and  chard) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Foto u góry to moje ostatnio u l u b i o n e zdjęcie... ;)
W sumie to nawet trudno zdefiniować mi dlaczego. Bo KOLOR. Bo kompozycja. Bo sposób w jaki ułożyła się niedbale rzucona szmatka. U w i e l b i a m !
• • 

Kochani, przed Wami sałatka z cyklu dań z wykorzystaniem komosy ryżowej jako głównego elementu. Jedna z moich ulubionych (tak jak i foto) wariacji na temat.  Naprawdę polecam zrobić - póki lato w pełni i stragany uginają się od pięknych, świeżych warzyw.


• • •
A co mnie?
Jeździmy sobie ile tylko się da (w zakładce PODRÓŻE bieżące albumy z wyjazdów - zapraszam do oglądania jeśli ktoś jest ciekaw to robię i jak spędzam czas w podróży!) i pracujemy. Pracy sporo, ale rokowania całkiem całkiem. A najważniejsze, że nikt nade mną nie stoi, nie muszę nikomu się tłumaczyć i wykonywać rzeczy, które uważam za idiotyczne. Naprawdę cenię sobie że NIE MUSZĘ TEGO ROBIĆ.
Pracuję dużo, ale na własne życzenie. Pewnie mogłabym trochę odpuścić, ale WYBIERAM częstsze wyjazdy i stawianie w życiu na DOŚWIADCZANIE, nie ma kupowanie RZECZY. Poza tym jak tu odpuścić i co??? Skoro wszystko, co robię daje satysfakcję. Na wszystkich torach. Jak nie daje - to odpuszczam ;-)
Cel - nie robić rzeczy których NIE CHCĘ bądź NIE LUBIĘ robić. In progress... :)



Buzia, zostawiam Was z przemyśleniami i ... sałatką.





Letnia sałatka z quinoa, młodym bobem, botwinką.
(porcja dla trzech - czterech osób)


150 g quinoa (komosy ryżowej)
1 duży pęczek botwinki
1 paczka młodego bobu (400 - 500 g)
1 łyżka masła klarowanego
50 g twardego, słonego sera typu feta (* albo ser bałkański)
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku


Quinoę zalewamy wodą, (wody dwa razy tyle co komosy), solimy. Gotujemy na małym ogniu, aż komosa całkowicie wchłonie wodę.
Bób gotujemy do miękkości (bez soli!; wtedy zachowa swój piękny, intensywny zielony kolor). Ugotowany natychmiast przelewamy zimną wodą, obieramy z łupinek.
Botwinkę siekamy, podsmażamy na maśle klarowanym (zarówno buraka jak i liście) z odrobiną soli i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Na patelnię z botwiną dodajemy ugotowany i łuskany bób oraz komosę ryżową. Starannie mieszamy całość.
Przekładamy sałatkę do miseczek, posypujemy pokruszonym serem.



Smacznego!


Zdjęcie - Letnia sałatka z quinoa, młodym bobem, botwinką. (Summer salad with quinoa, broad beans and  chard) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Cukinie okrągłe zapiekane z mięsem
1

Cukinie okrągłe zapiekane z mi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasta z buraków i migdałów do chleba

Pasta z buraków i migdałów do…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zapiekanka ziemniaczana z porem
1

Zapiekanka ziemniaczana z pore…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką

Zapiekanka meksykańska z ryżem…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ramen zupa japońska
2

Ramen zupa japońska

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Młode ziemniaki z bobem i pesto

Młode ziemniaki z bobem i pest…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ogórki po zbójnicku
1

Ogórki po zbójnicku

Beti Beti
kruche babeczki

Tacos z krewetkami w tempurze

Tacos z krewetkami w tempurze

food² food²
Food Square

Puszyste bułki z ziemniakami - lipcowa piekarnia

Puszyste bułki z ziemniakami -…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zdrowe ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi

Zdrowe ciasto marchewkowe z mi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Dżem rabarbarowo-różany

Dżem rabarbarowo-różany

Tyna Tyna
In cooking we trust