Sałatka z komosy ryżowej, grzybów leśnych i świeżej żurawiny
Składniki:
- 250 g brązowych pieczarek
- 200 g cebuli
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
- ½ szklanki bulionu
- 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 3 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Komosę ryżową zalewamy wodą w proporcjach 1:2, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min., aż komosa wchłonie cały płyn. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Cebulę siekamy w kostkę, seler i pieczarki w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej Kujawski, dodajemy cebulę, lekko rumienimy, dodajemy seler, czosnek i pieczarki. Całość podsmażamy na dość dużym ogniu, żeby pieczarki się zrumieniły, dodajemy posiekany świeży rozmaryn oraz żurawinę, wlewamy bulion. Gotujemy bez przykrycia, aż płyn wyparuje, a żurawina zmięknie i lekko popęka. Na patelnię dodajemy ugotowaną komosę, całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy na zimno lub ciepło do mięsa.
Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl