Sałatka z komosy ryżowej, grzybów leśnych i świeżej żurawiny

Sałatka z komosy ryżowej, grzybów leśnych i świeżej żurawiny

Zdjęcie - Sałatka z komosy ryżowej, grzybów leśnych i świeżej żurawiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z komosy ryżowej, grzybów leśnych i świeżej żurawiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z komosy ryżowej, grzybów leśnych i świeżej żurawiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z komosy ryżowej, grzybów leśnych i świeżej żurawiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z komosy ryżowej, grzybów leśnych i świeżej żurawiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z komosy ryżowej, grzybów leśnych i świeżej żurawiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z komosy ryżowej, grzybów leśnych i świeżej żurawiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 250 g brązowych pieczarek
  • 200 g cebuli
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
  • ½ szklanki bulionu
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Komosę ryżową zalewamy wodą w proporcjach 1:2, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min., aż komosa wchłonie cały płyn. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Cebulę siekamy w kostkę, seler i pieczarki w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej Kujawski, dodajemy cebulę, lekko rumienimy, dodajemy seler, czosnek i pieczarki. Całość podsmażamy na dość dużym ogniu, żeby pieczarki się zrumieniły, dodajemy posiekany świeży rozmaryn oraz żurawinę, wlewamy bulion. Gotujemy bez przykrycia, aż płyn wyparuje, a żurawina zmięknie i lekko popęka. Na patelnię dodajemy ugotowaną komosę, całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy na zimno lub ciepło do mięsa.

 

 

Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl  

Kategorie przepisów