Burgery z komosy ryżowej i bobu

Zdjęcie - Burgery z komosy ryżowej i bobu. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś propozycja wegetariańska. Bardzo lubię takie przepisy, nieoczywiste, dla niektórych nieco zaskakujące. Jednak przeglądając w ostatnich czasach Internet coraz częściej spotykam dania, w których kasze i inne zboża grają główną rolę. U mnie podstawą tego dania jest komosa ryżowa. O jej odżywczych właściwościach pisałam już na blogu. Warto włączyć ją do swojej diety ze względu na bogate źródło białka. Szczególnie powinny o tym pomyśleć osoby na dietach wegetariańskich i wegańskich, ale nie tylko. Jako uzupełnienie u mnie bób, ale poza sezonem można użyć innego warzywa. Zimą np. marchewki. Takie burgery czy może raczej klopsiki doskonale smakują na ciepło, ale też i na zimno.
Zdjęcie - Burgery z komosy ryżowej i bobu. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Burgery z komosy ryżowej i bobu. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Burgery z komosy ryżowej i bobu. składniki:
  • 150 g komosy ryżowej przed ugotowaniem
  • 200 g bobu
  • 100 g fety
  • 3 jajka
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • pół pęczka bazylii lub 1 łyżka suszonej
  • sól, pieprz
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia

wykonanie: Komosę ryżowa gotujemy według przepisu. Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Bób gotujemy przez 5-8 minut w osolonym wrzątku, następnie przepłukujemy zimna wodą. Gdy ostygnie obieramy go z łupinek i niedbale siekamy na spore kawałki. Łączymy ze sobą komosę, posiekany bób, pokrojone drobno pomidory, pokruszoną fetę, posiekany ząbek czosnku oraz mąkę, jajka i przyprawy. Formujemy w dłoniach kuli, które spłaszczamy lekko i tak powstałe placki smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubioną zieloną sałatką lub salsą z pomidorów.
Zdjęcie - Burgery z komosy ryżowej i bobu. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy