Naszła mnie ostatnio ochota na pieczoną białą kiełbasę. Ochota tak okropna, że wracając z pracy "modliłam się" żeby była w osiedlowym sklepie. Była. Zjedliśmy na kolację.
Latem robiłam sajgonki z mięsem mielonym i tak mi się spodobały, że już wtedy postanowiłam spróbować wersję z kurczakiem. Tym razem jednak nie smażyłam ich, jedynie zawinęłam w namoczony papier ryżowy. Dzięki temu są delikatniejsze w smaku no i zdrowsze.
Bardzo lubimy pory. Dziś podałam je na ciepło, faszerowane. Pomysł na danie, tak jak sobie obiecałam ;-) pochodzi z czeskiego czasopisma "Gurmet". Domowy, zwyczajny przepis, ale smaczny.
Kotlety mielone nie muszą zawsze smakować tak samo. Aby uczynić je atrakcyjniejszymi, można dodać do nich przeróżne składniki, np. starty ser żółty i podsmażone pieczarki, pekińską kapustę i kalafior, płatki owsiane, marchewkę, ziemniaki. a nawet seler i ogórek kiszony.
Czasami tak niewiele trzeba aby otrzymać smaczne i pożywne danie. Wystarczy makaron, trochę sezonowych warzyw i jedzenie gotowe. W dzisiejszej zapiekance jest to cukinia z domieszką czerwonej papryki doprawiona szczyptą tymianku. Ja użyłam makaronu spaghetti, ale może to być dowolny makaron, choć oczywiście najlepszy jest domowy.
Lubimy tortille, z rożnymi nadzieniem. Wolimy domowe niż kupowane, chociaż czasem awaryjnie "kupne" mamy w szafce. Testujemy coraz to nowe przepisy, modyfikując je, szukając placka idealnego.
Kupiłam piękny szpinak, świeżutki i taki zielony.I widocznie to dziś nadszedł ten dzień, w którym powinnam w końcu zrobić lasagne z tymi zielonymi liśćmi.
Bakłażan rozpływa się w ustach i perfekcyjnie zgrywa się ze słonym smakiem fety a ser z niebieską pleśnią dopełnia całości. Polecam dodać go nieco więcej. Zapiekanka rewelacyjnie sprawdziła się jako obiad na gorąco ale również jako drugie śniadanie do pracy na zimno. Drugiego dnia była nawet lepsza. Bardzo polecam.
Bakłażany gościły już na moim blogu pod paroma postaciami.Przepis na nie zaczerpnęłam z kuchni francuskiej.Danie jest bezmięsne,lekkie i naprawdę bardzo smaczne.
Ziemniaczane kluski śląskie są bardzo łatwe w przygotowaniu.Potrzebne są ugotowane ziemniaki,mąka ziemniaczana i żółtka.Są one popularną potrawą na Śląsku.Tam też występują również kluski czarne - gdzie oprócz ziemniaków gotowanych dodaje się w 1/3 surowych ziemniaków.Popularne kluski z dziurką idealnie pasują do sosów,mięs, bądź mogą być podawane z okrasą.
Kolejna perełka kulinarna, którą dodaję do bloga. Sposób przygotowania jest zbliżony jak Coq au vin, efekt jest wspaniały. Julia Child uważała, że jest to najlepsze danie z wołowiny przygotowywane przez człowieka. No jest genialne - wołowina, z lekkim aromatem boczku, cebulki i marchewki, wszystko duszone w ciemnym wywarze i winie przez 3 godziny - to musi być dobre.