KLUSKI ŚLĄSKIE

KLUSKI ŚLĄSKIE
Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ziemniaczane kluski śląskie są bardzo łatwe w przygotowaniu.Potrzebne są ugotowane ziemniaki,mąka ziemniaczana i żółtka.Są one popularną potrawą na Śląsku.Tam też występują również kluski czarne - gdzie oprócz ziemniaków gotowanych dodaje się w 1/3 surowych ziemniaków.Popularne kluski z dziurką idealnie pasują do sosów,mięs, bądź mogą być podawane z okrasą.
Składniki
Ciasto na kluski:
  • 1 kg.ziemniaków
  • około 250g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka

Okrasa:
  • boczek wędzony/kiełbasa
  • cebula
  • sos/mięso

Ziemniaki ugotowałam w łupinkach w osolonej wodzie.Po wystygnięciu obrałam.
Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepuściłam ziemniaki przez praskę.
Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Podzieliam je na 4 części i 1/4 odożyłam.
Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W puste miejsce nasypałam mąki ziemniaczanej.
Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dodałam żółtka i wyjętą wcześniej część ziemniaków.
Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zagniotłam masę i formowałam z niej małe kulki,robiąc w każdej z nich palcem wgłębienie.
Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wrzucałam je na osolony wrzątek.Gotowałam kluski, aż nie wypłyną na powierzchnię wody.
Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ugotowane, przekładałam na talerze.
Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Najlepiej podawać je zaraz po ugotowaniu,ale można również podsmażyć kluski na patelni.
Ja zamiast sosu, podawałam je z okrasą.Podsmażyłam na patelni cebulę,wędzony boczek i kiełbaskę.
Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dodałam kluski śląskie...
Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
I kluseczki z dziurką gotowe;-)Smacznego!
Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów