KLUSKI ŚLĄSKIE
Ziemniaczane kluski śląskie są bardzo łatwe w przygotowaniu.Potrzebne są ugotowane ziemniaki,mąka ziemniaczana i żółtka.Są one popularną potrawą na Śląsku.Tam też występują również kluski czarne - gdzie oprócz ziemniaków gotowanych dodaje się w 1/3 surowych ziemniaków.Popularne kluski z dziurką idealnie pasują do sosów,mięs, bądź mogą być podawane z okrasą.
Składniki
Ciasto na kluski:
- 1 kg.ziemniaków
- około 250g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
Okrasa:
- boczek wędzony/kiełbasa
- cebula
- sos/mięso
Ziemniaki ugotowałam w łupinkach w osolonej wodzie.Po wystygnięciu obrałam.
Przepuściłam ziemniaki przez praskę.
Podzieliam je na 4 części i 1/4 odożyłam.
W puste miejsce nasypałam mąki ziemniaczanej.
Dodałam żółtka i wyjętą wcześniej część ziemniaków.
Zagniotłam masę i formowałam z niej małe kulki,robiąc w każdej z nich palcem wgłębienie.
Wrzucałam je na osolony wrzątek.Gotowałam kluski, aż nie wypłyną na powierzchnię wody.
Ugotowane, przekładałam na talerze.
Najlepiej podawać je zaraz po ugotowaniu,ale można również podsmażyć kluski na patelni.
Ja zamiast sosu, podawałam je z okrasą.Podsmażyłam na patelni cebulę,wędzony boczek i kiełbaskę.
Dodałam kluski śląskie...
I kluseczki z dziurką gotowe;-)Smacznego!