Spaghetti zapiekane z cukinią
„Czasami tak niewiele trzeba aby otrzymać smaczne i pożywne danie. Wystarczy makaron, trochę sezonowych warzyw i jedzenie gotowe. W dzisiejszej zapiekance jest to cukinia z domieszką czerwonej papryki doprawiona szczyptą tymianku. Ja użyłam makaronu spaghetti, ale może to być dowolny makaron, choć oczywiście najlepszy jest domowy. Przepis dodaję do akcji "Cukinia 2011" „
Spaghetti zapiekane z cukinią
Składniki dla 4 osób:
250g makaronu spaghetti
180g gotowanej szynki
75g żółtego sera
1 mała cukinia o wadze ok.300g
1 mała czerwona papryka
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 jajko
sól, pieprz
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Cukinię zetrzeć na tarce na długie wąskie paski. Posolić i odstawić na 15 minut aby puściła sok. Paprykę i szynkę pokroić w drobną kostkę.
W dużej misce wymieszać ugotowany makaron, odciśniętą cukinię i pokrojoną paprykę z szynką. Dodać utarty ser, jajko i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.