Faszerowane bakłażany po prowansalsku
Bakłażany gościły już na moim blogu pod paroma postaciami.Przepis na nie zaczerpnęłam z kuchni francuskiej.Danie jest bezmięsne,lekkie i naprawdę bardzo smaczne.
Przepis na faszerowane bakłażany w wersji mięsnej polecam TU.
Składniki:
- 2 szt.bakłażanów
- 2 szt.średnich cebul
- 3-4 szt. czosnku
- puszka pomidorów
- szklanka pasty pomidorowej
- 2 torebki naturalnego ryżu
- garść natki pietruszki
- parmezan
- oregano
- sól,pieprz
Usunęłam miąższ
Wydrążone połówki posoliłam,polałam oliwką i odstawiłam na 30 minut.
Na patelni podgrzałam oliwę i dusiłamna niej pokrojoną cebulkę ze startymi ząbkami czosnku.
Dodałam pokrojony miąższ z bakłażanów.
Posypałam go oregano,pieprzem i solą.
Wlałam pomidory i sos pomidorowy.
Ugotowałam 2 torebki naturalnego ryżu.Wsypałam je do farszu.
Wszystko wymieszałam.
Wsypałam pokrojoną natkę pietruszki.
Gotowy farsz, nałożyłam do wcześniej przygotowanych bakłażanów.Na wierzch posypałam je parmezanem.
Piekłam w piekarniku 35-40 minutw temperaturze 180 stopni.Podlałam je odrobiną wody.Smacznego!