Zapiekanka z kalafiora z pomidorami i papryką
składniki:
1 kalafior
1/2 l przecieru pomidorowego
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
około 15 dag żółtego sera
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
bazylia
tymianek
olej
Kalafiora podzielić na różyczki, podgotować w osolonej wodzie. Poszatkowaną cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę papryki, dusić. Gdy papryka będzie miękka wlać przecier pomidorowy, dodać rozgnieciony czosnek, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Naczynie żaroodporne skropić olejem, wyłożyć kalafiora, polać sosem i obficie posypać startym żółtym serem. Piec w nagrzanym piekarniku (180st.) przez około 30 minut.Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę, posypać dodatkowo poszatkowanym tymiankiem i bazylią