Zapiekanka z kalafiora z pomidorami i papryką

Zapiekanka z kalafiora z pomidorami i  papryką

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Zapiekanka z kalafiora z pomidorami i  papryką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

składniki:

1 kalafior

1/2 l przecieru pomidorowego

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 cebula

około 15 dag żółtego sera

sól

pieprz

3 ząbki czosnku

bazylia

tymianek

olej

Kalafiora podzielić na różyczki, podgotować w osolonej wodzie. Poszatkowaną cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę papryki, dusić. Gdy papryka będzie miękka wlać przecier pomidorowy, dodać rozgnieciony czosnek, doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Naczynie żaroodporne skropić olejem, wyłożyć kalafiora, polać sosem i obficie posypać startym żółtym serem. Piec w nagrzanym piekarniku (180st.) przez około 30 minut.Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę, posypać dodatkowo poszatkowanym tymiankiem i bazylią

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Zapiekanka z kalafiora z pomidorami i  papryką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów