Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Wyjazd do Badenii oprócz cudownych wspomnień przyniósł ze sobą coś znacznie bardziej namacalnego- zapasy równie zielonego, co smacznego sosu z czosnku niedźwiedziego. Przełom kwietnie i maja to czas, kiedy całe połacie schwarzwaldzkich łąk pokrywaj ta niepozorna, kwitnąca na biało roślinka.

Zdjęcie - Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pachnie jak delikatna odmiana czosnku, doskonale nadaje się więc jako dodatek do sałatek, zup, czy właśnie pesto.

Zdjęcie - Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do zrobienia moich zapasów użyłam zielonych liści, parmezanu, oliwy i prażonych orzechów laskowych, odrobiny ziaren słonecznika i kilku kropel soku z cytryny.

Zdjęcie - Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Takie presto to świetny dodatek do makaronu, kanapek, mięsa. Nie tylko bardzo smaczny, ale i baaardzo zdrowy!

Zdjęcie - Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Agata, 13 maja 2013

Zdjęcie - Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Liście czosnku umyj i bardzo dokładnie osusz.

Orzechy upraż na suchej patelni, aż się lekko zarumienią.

Ser zetrzyj na tarce.

Liście pokrój, włóż do naczynia, w którym pesto będzie miksowane. Dodaj ser i rozdrobnione (w moździerzu lub pokrojone) orzechy. Miksuj dolewając stopniowo oliwę. Gdy sos będzie miał gładką konsystencję, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Presto przełóż do czystego i suchego słoiczka, wygładź wierzch i zalej oliwą, zapobiegnie zepsuciu się sosu.

Kategorie przepisów