Majonez

Majonez

Nawet jeśli przeważnie nie jadacie majonezu to na pewno sięgacie po niego podczas świąt wielkanocnych. Jajka na twardo czy te faszerowane, sałatki i inne specjały nie smakują już tak bez tego dodatku. Przepis, który Wam proponuję jest bardzo łatwy. Przygotowanie majonezu zajmuje pięć minut! W dodatku masz kontrolę nad składnikami użytymi do jego przygotowania. Czego chcieć więcej? Domowy majonez na święta- to jest to!

Przepis pochodzi z bloga Filozofia Smaku. Postanowiłam nieco zmienić proporcje.

Zdjęcie - Majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
2 żółtka*, 2 łyżeczki octu winnego białego, 1,5 łyżeczki gładkiej musztardy, 150 ml oliwy, 150 ml oleju rzepakowego**, sól, świeżo zmielony pieprz

* Polecam zaopatrzeć się w wiejskie jaja pewnego pochodzenia bądź te ekologiczne ( zeróweczki lub jedynki).
** Ilość olejów powinna wynosić 300 ml. Możecie użyć tylko oliwy bądź tylko oleju. Za każdym razem smak będzie inny.

Zdjęcie - Majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
I co dalej?:
Za pomocą miksera ustawionego na małe obroty połącz ze sobą żółtka, ocet i musztardę. Następnie małymi stróżkami wlewaj do masy olej ciągle miksując na małych obrotach. Dopraw majonez za pomocą soli i pieprzu. Zakończ miksowanie kiedy masa wyraźnie zgęstnieje i stanie się jaśniejsza.
Majonez przechowuj w zakręconym słoiku w lodówce.
Zdjęcie - Majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów