Brzoskwinie w słodkim syropie
Słodkie brzoskwinie w syropie to doskonały dodatek do jogurtu z musli czy też naleśników albo gofrów w zależności od potrzeb. Zwłaszcza zimą kiedy owoce są drogie możemy zachwycać się nimi wspominając lato. Polecam.
- 2 kg brzoskwiń
1/2 szklanka cukru
1/2 cytryny
opcjonalnie
- 2 łyżki likieru cytrynowego typu limon-cello
Brzoskwinie umyć i pokroić na ćwiartki - wyjąć pestki. Owoce przełożyć do garnka podlać wodą i dusić pod przykryciem aż puszczą sok. Zdjąć pokrywkę z garnka, dodać sok z cytryny i smażyć aż częściowo odparuje sok, następnie dodać cukier i smażyć aż lekko zgęstnieje a owoce pozostaną całe.Wyłączyć gaz dodać likier i wymieszać. Tak przygotowane owoce przekładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, odwracam do góry dnem przykrywam ściereczką i zostawiam do wystudzenia.
Ilość cukru zależy od słodkości owoców.
Smacznego