Brzoskwinie w słodkim syropie

Zdjęcie - Brzoskwinie w słodkim syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Słodkie brzoskwinie w syropie to doskonały dodatek do jogurtu z musli czy też naleśników albo gofrów w zależności od potrzeb. Zwłaszcza zimą kiedy owoce są drogie możemy zachwycać się nimi wspominając lato.  Polecam.

  •  2 kg brzoskwiń 
    1/2 szklanka cukru 
    1/2 cytryny 

opcjonalnie

  • 2 łyżki likieru cytrynowego typu limon-cello

Brzoskwinie umyć i pokroić na ćwiartki - wyjąć pestki. Owoce przełożyć do garnka podlać wodą i dusić pod przykryciem aż puszczą sok. Zdjąć pokrywkę z garnka, dodać sok z cytryny i smażyć aż częściowo odparuje sok, następnie dodać cukier i smażyć aż lekko zgęstnieje a owoce pozostaną całe.Wyłączyć gaz dodać likier i wymieszać. Tak przygotowane owoce przekładam do wcześniej wyparzonych słoiczków,  odwracam do góry dnem przykrywam ściereczką i zostawiam do wystudzenia.

Ilość cukru zależy od słodkości owoców.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Brzoskwinie w słodkim syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brzoskwinie w słodkim syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brzoskwinie w słodkim syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brzoskwinie w słodkim syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Konfitura morelowa  z kawałkami owoców

Konfitura morelowa z kawałkam…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brzoskwinie w syropie
1

Brzoskwinie w syropie

aronia aronia
Wiem co jem

Kompot morelowy z ksylitolem

Kompot morelowy z ksylitolem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Morele marynowane
1

Morele marynowane

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Konfitura morelowo-różana
2

Konfitura morelowo-różana

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Galaretka brzoskwiniowa
3

Galaretka brzoskwiniowa

gania gania
My cuisine