Jajka marynowane
Bardzo smaczne jajka marynowane, można zrobić zwyczajnie jak te czy też dodać kurkumy, ostrej papryczki chili - a w sałatce smakują idealnie z kiełkami :-)
przepis Ewy- 8-10 jajek ugotowanych na twardo
- 1 cebula
- 3-4 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
zalewa
- 2,5 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
Wszystkie składniki zalewy zagotować.
Ugotowane jajka obrać ze skorupek - ostrożnie aby nie uszkodzić białka. Jajka ułożyć w słoiku, dodać resztę przypraw i zalać przestudzoną zalewą ale jeszcze ciepłą. Odstawić na 2-3 tygodnie według Ewy, choć moje stały trzy dni i były naprawdę smaczne.
Smacznego