Marzyłam o zrobieniu tartych płatków róży (...). Przerażało mnie to ucieranie, ale okazało się, że tak naprawdę to nie trwa długo, a najbardziej pracochłonne jest odcinanie białych końcówek od płatków. Trzeba to jednak zrobić, aby produkt końcowy nie był gorzki. Mogę się zatem pochwalić moimi pierwszymi tartymi różami.
Bardzo aromatyczny dżem czereśniowy z dodatkiem amaretto i czekolady, to poezja dla naszego podniebienia - oczywiście do tego grzanki i serek mascarpone ... co tu dużo mówić na jednym słoiczku się nie skończyło.
Zrobiłam go w tym roku po raz pierwszy. I nie żałuję. Powiem więcej, już na stałe wejdzie do mojego przetworowego repertuaru. Jest pyszny. Niezbyt gęsty i nie za słodki. Ma jasny kolor, bo wykorzystałam tylko sam miąższ, bez skórek. Może być świetnym dodatkiem do naleśników, leniwych, deserów i twarożków.
Doskonały mus do naleśników, przekładańców i na kisiel. Żeby był naprawdę smaczny jabłka muszą być soczyste. Mus jest dość rzadki, kwaskowaty i pachnący cytryną. Zimą będzie jak znalazł.
Nie wiem czy to prawda, ale podobno pomysł na marynowanie czosnku wywodzi się z dawnej Persji. Jakie miał tam zastosowanie jest dla mnie zagadką. Ja przez całą zimę przegryzam go sobie dodając do sałatek lub na kanapki i nie straszne mi żadne choróbska i przeziębienia. Robię co roku spory zapas tego specjału aby starczyło na całą zimę.
Lubicie ostre przyprawy, to proponuję ostry sos z chili - jest doskonałym dodatkiem do serów czy pieczonych mięs a nawet tak po prostu na kanapkę. Polecam
Przelaną wrzątkiem żurawinę wrzuciłam do szerokiego garnka o grubym dnie. Wlałam miodu i powoli dotowałam. Nie musi się zagotować. Gotowałam całość na bardzo małym ogniu około 3 minut. Następnie dodałam jabłek, zwiększyłam moc..
Fantastyczna pasta kanapkowa z oliwek. Lekko chrupiąca bagietka z aromatycznymi oliwkami przywodzi wspomnienia mijającego lata. Świetna zakąska do piwa lub wina.
Curd jest świetny do naleśników, jako nadzienie do babeczek, idealny jako wykończenie sernika. Standardowo - kojarzy mi się z cytrynami, ewentualnie pomarańczami. (...) Ten z żurawiny jest wyjątkowo udany