Czosnek marynowany
„Nie wiem czy to prawda, ale podobno pomysł na marynowanie czosnku wywodzi się z dawnej Persji. Jakie miał tam zastosowanie jest dla mnie zagadką. Ja przez całą zimę przegryzam go sobie dodając do sałatek lub na kanapki i nie straszne mi żadne choróbska i przeziębienia. Robię co roku spory zapas tego specjału aby starczyło na całą zimę. Zanurzam główki we wrzątku, a kłopotliwe obieranie nie jest już problemem.”
Czosnek marynowany (przepis własny) Składniki na ok. 5 słoiczków o poj. 240ml:
10 główek czosnku
1 ostra papryczka
2 liście laurowe
1 łyżeczka ziaren pieprzu
1 łyżeczka rozmarynu
6 łyżki oliwy z oliwek
500ml octu 6%
0,5 szklanki wody
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
Zagotuj w garnku wodę i zanurz na chwile ząbki czosnku. Obierz je z łupinek i wrzuć do osolonego wrzątku. Po 3 minutach odcedź i zahartuj zimną wodą. Przełóż do małych wyparzonych słoiczków.
Wrzuć paseczki ostrej papryki. Wlej po łyżce oliwy.
Przygotuj marynatę z octu, wody i przypraw. Gorącą wlej do słoików z czosnkiem. Zamknij słoiki i przykryj kocem. Gdy wystygną odstaw w chłodne miejsce.