Pasta z chili i gruszek
Lubicie ostre przyprawy, to proponuję ostry sos z chili - jest doskonałym dodatkiem do serów czy pieczonych mięs a nawet tak po prostu na kanapkę. Polecam
- 2 kg papryczek chili
- 1 łyżeczka soli
- 1 słodka czerwona papryka
- 2 gruszki typu klapsa
- 1 szklanka octu z białego wina lub jabłkowego
Papryczki umyć i oczyścić częściowo z nasion, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka, sodką paprykę umyć i oczyścić z gniazda nasiennego - pokroić w kostkę. Całość posolić i odstawić na jeden dzień. Kolejnego dnia dodać ocet obrane i pokrojone dojrzałe gruszki i gotować na małym ogniu ok 30 minut. Następnie zmiksować na pastę przełożyć do gorących słoiczków i odwrócić do góry dnem - pozostawić do wystudzenia.
Smacznego
Wydrukuj przepis