Pasta z chili i gruszek

Pasta z chili i gruszek

Zdjęcie - Pasta z chili i gruszek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubicie ostre przyprawy, to proponuję ostry sos z chili - jest doskonałym dodatkiem do serów czy pieczonych mięs a nawet tak po prostu na kanapkę. Polecam

  • 2 kg papryczek chili 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 słodka czerwona papryka 
  • 2 gruszki typu klapsa 
  • 1 szklanka octu z białego wina lub jabłkowego 

Papryczki umyć i oczyścić częściowo z nasion, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka, sodką paprykę umyć i oczyścić z gniazda nasiennego - pokroić w kostkę. Całość posolić i odstawić na jeden dzień. Kolejnego dnia dodać ocet obrane i pokrojone dojrzałe gruszki i gotować na małym ogniu ok 30 minut. Następnie zmiksować na pastę przełożyć do gorących słoiczków i odwrócić do góry dnem - pozostawić do wystudzenia. 

Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Pasta z chili i gruszek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów