Tapenada

Tapenada

Zdjęcie - Tapenada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Fantastyczna pasta kanapkowa z oliwek. Lekko chrupiąca bagietka z aromatycznymi oliwkami przywodzi wspomnienia mijającego lata. Świetna zakąska do piwa lub wina. Wielbiciele filetów anchois mogą je również dodać do składu obok lub w miejsce suszonych pomidorów.

  • 200g czarnych oliwek
  • 100g suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, chili
  • świeża bazylia
  • bagietka, suszona bazylia i oregano


Oliwki, pomidory, czosnek, kilka liści bazylii i kapary miksujemy razem z oliwą. Oliwę dozujemy na oko aby osiągnąć idealną konsystencję pasty. Dodajemy sól, pieprz oraz chili do smaku.

Bagietkę kroimy i lekko skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z suszoną bazylią oraz oregano, wstawiamy pod grill w piekarniku (220 stopni) i lekko zrumieniamy. Smarujemy tapenadą.

Kategorie przepisów