Mus śliwkowy z rumem
„Zrobiłam go w tym roku po raz pierwszy. I nie żałuję. Powiem więcej, już na stałe wejdzie do mojego przetworowego repertuaru. Jest pyszny. Niezbyt gęsty i nie za słodki. Ma jasny kolor, bo wykorzystałam tylko sam miąższ, bez skórek. Może być świetnym dodatkiem do naleśników, leniwych, deserów i twarożków. Ja mam konkretne przeznaczenie na niego, na razie nie zdradzę jakie ale z całą pewnością jeszcze o nim przeczytacie na blogu.”
Mus śliwkowy z rumem (przepis własny)
Składniki na 2 słoiki o poj.500ml
2kg śliwek węgierek
200g cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
40ml rumu
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Przetrzeć aby usunąć skórki. Ja zrobiłam to przy użyciu specjalnej przystawki do mojego robota planetarnego, ale równie dobrze można to zrobić w inny sposób. Mianowicie wrzucić pokrojone śliwki do garnka. Wlać pół szklanki wody i rozparować. Następnie przetrzeć przez sito. Dodać cukier i cynamon. Gotować na małym ogniu godzinę, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Wlać rum i wymieszać. Gorącym napełnić suche, wyparzone słoiki.
Zamknąć i pasteryzować 25 minut.