Żurawina do mięsa

Zdjęcie - Żurawina do  mięsa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To banalnie prosty sos do mięsa. Potrzebna jest żurawina - tak 2/3 kilograma, około szklanki cukru i sok z 1 pomarańczy oraz starta skórka.

Do garnka o grubym dnie wrzuciłam umytą i przebraną żurawinę, dosypałam cukru, dolałam soku i dorzuciłam skórki. Podgrzałam i na bardzo małym ogniu gotowałam, aż odparuje nadmiar płynu. Warto od czasu do czasu zamieszać. Żurawina ma w sobie mnóstwo pektyn, nie potrzebuje więc żadnych dodatków i żel-fixow. Po mniej więcej godzinie sos jest gotowy.

Zdjęcie - Żurawina do  mięsa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Można też do niego dodać startego albo kandyzowanego imbiru.

Przepisy z tych kategorii

Tradycyjne konfitury wiśniowe według przepisu Marii Disslowej

Tradycyjne konfitury wiśniowe…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Ocet aromatyzowany czarną porzeczką

Ocet aromatyzowany czarną porz…

aronia aronia
Wiem co jem

Chutney wiśniowy
1

Chutney wiśniowy

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki

Kaś Kaś
Bake&Taste

Pigwa do herbaty
4

Pigwa do herbaty

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Galaretka z pigwowca
3

Galaretka z pigwowca

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit