Żurawina do mięsa

Zdjęcie - Żurawina do  mięsa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To banalnie prosty sos do mięsa. Potrzebna jest żurawina - tak 2/3 kilograma, około szklanki cukru i sok z 1 pomarańczy oraz starta skórka.

Do garnka o grubym dnie wrzuciłam umytą i przebraną żurawinę, dosypałam cukru, dolałam soku i dorzuciłam skórki. Podgrzałam i na bardzo małym ogniu gotowałam, aż odparuje nadmiar płynu. Warto od czasu do czasu zamieszać. Żurawina ma w sobie mnóstwo pektyn, nie potrzebuje więc żadnych dodatków i żel-fixow. Po mniej więcej godzinie sos jest gotowy.

Zdjęcie - Żurawina do  mięsa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Można też do niego dodać startego albo kandyzowanego imbiru.

Przepisy z tych kategorii

Konfitura z agrestu z syropem z agawy

Konfitura z agrestu z syropem…

Olivia Olivia
Zdrowe Debiuty

Pigwa w syropie do herbaty
1

Pigwa w syropie do herbaty

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pigwa do herbaty
1

Pigwa do herbaty

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Dżem z ciemnych winogron
1

Dżem z ciemnych winogron

aronia aronia
Wiem co jem

Tradycyjne konfitury wiśniowe według przepisu Marii Disslowej

Tradycyjne konfitury wiśniowe…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Ocet aromatyzowany czarną porzeczką
1

Ocet aromatyzowany czarną porz…

aronia aronia
Wiem co jem