Skąd nazwa ciasta? Zapewne od sposobu jego przygotowania. I choć na pierwszy rzut oka może się wydawać ono dość skomplikowane to zapewniam że jego przygotowanie nie powinno sprawić żadnego problemu. A sam smak to miks orzeźwiającej galaretki, miękkiego biszkoptu, kremowej masy oraz owoców.
Pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem wafelków Lusette cappuccino, do tego masa na bazie serka mascarpone, śmietanki 30%,żelatyny i wafelków również o smaku cappuccino. Całość polana gorzką czekoladą.
Dziś Walentynki, dlatego proponuję Wam przepis na ciasto z czerwonym akcentem. Oczywiście, ciasto możecie zrobić w każdym dowolnie wybranym dniu, nie ograniczajcie się tylko do 14-stego lutego.
Dziś mam dla Was przepis na pyszny torcik czekoladowy z kremem frużelionowym. Tort nie wymaga nasączania, jest wilgotny, bardzo czekoladowy.(...) Tort bardzo smaczny, nie przesłodzony. Nie miałam świeżych malin więc wierzch u mnie to polewa czekoladowa :-). Tort jest czasochłonny, ale efekt smakowy super.
Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, choć muszę przyznać, że wymieszanie zimnych galaretek z lekko stężałą już kremówką wymagało szybkości i dokładności. Efekt końcowy okazał się jednak zadowalający - ciasto było smaczne i efektowne.
Dziś Ty podejmij wyzwanie i zrób to ! Nie odkładaj na kiedyś, bo pożałujesz, że wcześniej nie spróbowałeś/aś. Upieczenie perfekcyjnej Pavlovej to kwestia dobrze ubitych białek i odpowiednio nagrzanego piekarnika. Piekarnik piekarnikowi nie równy, dlatego ja mam swój patent.
Moje dziecko w gimnazjum, jakiś czas temu, miało zajęcia praktyczne w ramach których uczyli się gotować. Namiętnie wałkowała wtedy babkę Zebrę, którą przygotowywali w szkole. Chętnie do niej wracamy, bo nam bardzo smakuje.
Na wielkanocnym stole zawsze króluje babka piaskowa, bez której nie wyobrażam sobie świat. Szybciutko idziemy do sklepu na zakupy i robimy babeczkę piaskową. Zapewniam was babka zawsz sie udaje jest pyszna :)
Dziś mam dla Was przepis na całkiem przyjemne ciasto składające się z miodowych blatów, przełożonych masą z kremówki i twarogu. Wierzch wykończony kajmakiem w oryginale posypany był prażonym słonecznikiem - zrezygnowałam z tego dodatku i zamieniłam go na posiekane orzechy włoskie.
Fale dunaju to taka klasyka z dzieciństwa, robiły je moja Mama i Ciocia i gościło na wielu imprezach. Był taki czas, że nie piekłam tego ciasta, jednak jest na tyle pyszne, proste i eleganckie, że teraz od czasu do czasu gości na moim stole i znika dość szybko
Nic dodać nic ująć - czyli przepyszna, wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa. Babka zawiera dodatek kawy, czekolady i cynamonu, dzięki czemu jest bardzo intensywna w smaku i zapachu. Aromat rozchodzący się po mieszkaniu, kiedy ją pieczemy - jest niepowtarzalny :)
Dziś przy długim weekendzie mam dla Was przepis na przepyszny sernik z ciastem półkruchym. Jest rewelacyjny. (...) Polecam go Wam bardzo, bo lepszego dawno nie jadłam :-).
Dziś dla odmiany coś orzeźwiającego i lekkiego dla miłośników cytrynowych smaków i lemon curd. Wygląda efektownie, smakuje jeszcze lepiej, nie ma co się rozwodzić tylko brać za robienie ciasta