Pavlova z kremem mascarpone i owocami

Masz chęć to zrobić, ale boisz się, że poniesiesz klęskę... Że coś pójdzie nie tak, że to się nie uda.
Odważ się, bo upieczenie bezy wcale nie jest trudne.
Też miałam obawy i zabierałam się do mojej pierwszej Pavlovej jak przysłowiowy "pies do jeża". Nie dziś, może jutro, zrobię w weekend itd... Tysiące niepotrzebnych wymówek, bo UDAŁO SIĘ ! Za pierwszym razem udało mi się upiec bezę, można by rzec - idealną. Była bielusieńka, nie popękała, z zewnątrz kruchutka, a w środku miękka.

Dziś Ty podejmij wyzwanie i zrób to ! Nie odkładaj na kiedyś, bo pożałujesz, że wcześniej nie spróbowałeś/aś.

Upieczenie perfekcyjnej Pavlovej to kwestia dobrze ubitych białek i odpowiednio nagrzanego piekarnika. Piekarnik piekarnikowi nie równy, dlatego ja mam swój patent.

Bezę wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Jeśli po około 10 minutach zaczyna lekko żółknąć, zmniejszam temperaturę do 120 stopni. I suszę bezę. Jeśli beza nadal miała by zamiar przybrać żółtawy odcień, zmniejszamy temperaturę do 110-100 stopni C.


Zdjęcie - Pavlova z kremem mascarpone i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




PRZEPIS NA PAVLOVĄ Z KREMEM MASCARPONE I OWCAMI





Składniki na beze Pavlovej:
  • 5 białek ( jajko "M")
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka soku z cytryny



Składniki na krem mascarpone:
  • 100 g śmietanki 30%
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 pełna łyżka cukru pudru



Przygotowanie bezy:

Białka bardzo dokładnie oddzielić od żółtek.
Białka ubić na pianę. Do ubitych białek, nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru.
Gdy piana stanie się szklista, a cukier nie będzie wyczuwalny dodać sok z cytryny.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć pianę z białek, formując okrąg średnicy około 20 cm. Na środku uformować dołek ( na krem ).



Tak przygotowaną beze wstawić do nagrzanego piekarnika, początkowo do temperatury 150 stopni C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec bezę przez 90 minut.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić beze w piekarniku do zupełnego ostygnięcia.



Przygotowanie kremu mascarpone:

Schłodzoną słodką śmietankę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone. Całość dobrze zmiksować na gładki krem.

Krem wyłożyć w zagłębienie bezy.

Na wierzchu ułożyć dowolne owoce lub polać musem owocowym ( np. z malin lub mango )


Zdjęcie - Pavlova z kremem mascarpone i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pavlova z kremem mascarpone i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smacznego !


Przepisy z tych kategorii

Ciasto piankowiec
1

Ciasto piankowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pavlova - gluten free, lactose free

Pavlova - gluten free, lactose…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Słoneczna pianka
3

Słoneczna pianka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Tort bezowy z oreo – jeżozwierz
1

Tort bezowy z oreo – jeżozwier…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mini Pavlova
1

Mini Pavlova

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasto Shrek - na różowo
4

Ciasto Shrek - na różowo

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo