Galaretkowiec

Galaretkowiec

Takie kolorowe ciasto upiekłam w ostatni weekend z okazji wizyty teściów. Chciałam zrobić coś, po co chętnie sięgnie moja córka. Od jakiegoś czasu jest ona fanką galaretek, więc ten wypiek znaleziony u Kasi wydał mi się idealny. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, choć muszę przyznać, że wymieszanie zimnych galaretek z lekko stężałą już kremówką wymagało szybkości i dokładności. Efekt końcowy okazał się jednak zadowalający - ciasto było smaczne i efektowne. Następnym razem pokuszę się tylko o biszkopt z mojego sprawdzonego przepisu, gdyż ten nie do końca mi odpowiadał. Nasączyłam go wodą z cytryną, aby był bardziej wilgotny i udekorowałam polewą z białej czekolady.

Zdjęcie - Galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (blaszka 25x30 cm):

Ciasto:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szklanka mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki oleju

Poncz:

  • pół szklanki przegotowanej wody
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Masa:

  • 4 różnokolorowe galaretki
  • 650 ml śmietany kremówki 36%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • łyżeczka masła

Wykonanie:

Ciasto:

Jajka ubić z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodać gorącą wodę oraz olej. Następnie wsypywać po łyżce wymieszanych ze sobą i przesianych sypkich produktów (obie mąki i proszek do pieczenia). Miksować na najmniejszych obrotach miksera. Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25 minut (do tzw, suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić.

Masa:

Każdą z galaretek umieścić w osobnym, płaskim naczyniu i zalać 400 ml wrzątku. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Przestudzone galaretki wstawić do zastygnięcia do lodówki (ja galaretki przygotowałam rano, a ciasto składałam wieczorem). Zastygnięte pokroić w niedużą kostkę.

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! 

Przestudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Jeden z nich umieścić ponownie w foremce i nasączyć ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodając żelatynę (dokładnie wymieszać, by nie było grudek). Ubitą śmietanę wymieszać szybko i sprawnie z pokrojonymi galaretkami (śmietana w zetknięciu ze schłodzonymi galaretkami zastyga). Gotową masę wyłożyć na biszkopt w blaszce. Wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta, lekko dociskając. Wierzch lekko naponczować.  Ciasto umieścić na noc w lodówce. Rano udekorować polewą (białą czekoladę i masło rozpuścić w gorącej kremówce). Smacznego :) 

Zdjęcie - Galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów