Sernik Mozaika
Dziś przy długim weekendzie mam dla Was przepis na przepyszny sernik z ciastem półkruchym. Jest rewelacyjny. Przepis znalazłam tutaj - klik. Polecam go Wam bardzo, bo lepszego dawno nie jadłam :-). Udanego długiego weekendu Wam życzę :-)
Blaszka 24x34 cm
Składniki ciasto:
- 500 g maki pszennej tortowej
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka L
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło, oba cukry, sól i siekamy nożem. Wbijamy całe jajka i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy, żeby składniki nam się połączyły.
3. Obie części ( jasną i ciemną dzielimy na kolejne, równe dwie części), mamy mieć dwie części ciasta jasnego i dwie ciemnego.
4. Ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Składniki masa serowa:
- 1 kg sera (3 - krotnie mielonego)
- 100 g roztopionego i schłodzonego masła
- 1 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 40 gram bez cukru
- 5 jaj
- szczypta soli
Twaróg i jajka wyjmujemy z lodówki około 2 godziny wcześniej.
1. Ser mielimy trzy razy. Białka oddzielamy od żółtek, dodajmy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
2. Żółtka ubijamy razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach na puszystą masę.
3. Do dużej miski przekładamy ser, dodajemy masę pianę z żółtek i miksujemy do połączenia się składników.Dodajemy przestudzone roztopione masło, miksujemy do połączenia się składników.
4. Następnie dodajemy proszek budyniowy i ponownie miksujemy do połączenia się składników, na końcu dodajemy ubitą piane z białek i całość mieszamy drewnianą łyżką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki jedną część ciasta ciemnego i jedną jasnego. Układamy na papierze łatki z obu ciast. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić możemy zwilżyć ręce, wtedy będzie nam się łatwiej układało.
Na ciasto wylewamy masę serową, na masę serową ponownie układamy ciasto, u mnie już nie łatki, tylko paseczki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja góra - dół), sernik pieczemy 65 minut. Nastepnie otwieramy drzwiczki piekarnika i studzimy tak przez 30 minut.