Lubicie ser topiony, ja uwielbiam, ale kaloryczność sera sklepowego, sztuczne dodatki od jakiegoś czasu spowodowały, że go nie kupowałam i już nigdy nie zamierzam.
Jeśli macie dość gotowanego kalafiora z bułką tartą, warto spróbować go w jego najprostszej postaci - świeżego. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej surówki, nie miałam pojęcia z jakiego warzywa jest zrobiona. Ciekawy dodatek do grilla, ale też do tradycyjnych obiadów :)
Ostatnio oglądałam film z cytrynami. Najpierw spektakularnie wysypały się z siatki głównej bohaterce, potem pojawiły się na wielkim obrazie w biurze kolejnej postaci, a na koniec mieniły się swoim żółtym kolorem na tle zielonych liści w sadzie z drzewkami cytrynowymi. Uznałam to za znak i nabrałam ogromnej ochoty, żeby zrobić lemon curd czyli krem cytrynowy.
Cudowny w smaku, aromacie, no i kolorze. Zdjęcia nie przekłamują, autentycznie jest intensywnie pomarańczowy. Totalnie uzależniający!!! Słoiczek ze zdjęcia wyjadłam w zasadzie łyżeczką :)
Gdy mięsa ma się dość…macie takie stany? Ja tak. Co jakiś czas staram się znaleźć alternatywę dla wszędobylskiej wędliny na kanapkach oraz tak zwane kotleta drobiowego lub mielonego na obiad. W związku z obecnym wstrętem do mięs..ogłaszam w tym tygodniu..wpisy bez mięsa!
To śledzie lekkie, słodko (buraczek) – kwaśne (jabłko). Porcja jest mała więc dobrze jest wcześniej ją sobie przygotować i sprawdzić, czy taka wersja nam odpowiada czy może jednak poczekać na coś innego…
Mleko owsiane jest świetną alternatywą, dla osób nie tolerujących laktozy,wegan, ale również świetnym urozmaiceniem mlecznej diety, bogatej w krowie przetwory. Co najważniejsze, mleko owsiane jest zdrowsze i lżej strawne od mleka krowiego. Zawiera dwa razy więcej witaminy A i więcej wapnia, niż mleko krowie. Bogate jest w błonnik pokarmowy, żelazo, potas i kwas foliowy. Nie jest nietłuste, nie zawiera laktozy i cholesterolu.
Przed Wigilią, na zaostrzenie apetytu, obowiązkowo serwowane są u nas śledziki. Na ten czas, polecam klasycznego śledzia w śmietanie, który, poza śledziem z migdałami i śledziem z buraczkami, znajduje się w mojej topowej trójce ulubionych wersji śledzi.
Jeśli filety są mocno słone to można je wymoczyć około godziny w wodzie lub mleku. Pokroić filety w kostkę o boku około 1cm, wymieszać z resztą składników, doprawić solą i pieprzem...