Mleko owsiane
Od czasu, odkrycia mleka owsianego u Joasi, jestem w nim zakochana i gości ono u nas na stole przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Jedno się skończy, już robię następne.
Dzieci nawet nie zauważyły zmiany, piją go tak samo chętnie jak krowie, z czego niezmiernie się cieszę.
Mleko owsiane jest świetną alternatywą, dla osób nie tolerujących laktozy,wegan, ale również świetnym urozmaiceniem mlecznej diety, bogatej w krowie przetwory.
Co najważniejsze, mleko owsiane jest zdrowsze i lżej strawne od mleka krowiego.
Zawiera dwa razy więcej witaminy A i więcej wapnia, niż mleko krowie.
Bogate jest w błonnik pokarmowy, żelazo, potas i kwas foliowy.
Nie jest nietłuste, nie zawiera laktozy i cholesterolu.
Smak mleka owsianego jest słodkawy, przyjemny, delikatny, charakterystyczny dla mlecznych przetworów. W konsystencji mleko owsiane jest wodniste, ale bardzo sycące.
Mleko owsiane doskonałe jest do śniadań, zup mlecznych, musli. Świetne sprawdzi się podczas gotowania i przy wypiekach.
Składniki:
- 250g płatków owsianych
- 1l ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Płatki wsypać do dużego słoika, zalać ciepłą wodą.
Słoik zamknąć.
Odstawić na całą noc.
Na drugi dzień płatki zmiksować.
Zmiksowane płatki przelać kilka razy przez sitko z małymi dziurkami.
Doprawić cukrem i solą.
Jeżeli mleko jest za gęste, rozcieńczyć wodą.
Przechowywać w lodówce.