Śledzie z buraczkami i jabłkami
I już mamy grudzień, czyli Święta tuż… tuż…:) Uwielbiam Boże Narodzenie, mimo że okres przedświąteczny daje mi -jak chyba każdemu- nieźle w kość ..;) Na Facebooku staram się przypomnieć część zeszłorocznych świątecznych przepisów, ale też nadszedł już czas na przedstawienie nowych potraw świątecznych..:) Mogę powiedzieć, że będzie u mnie dość śledziowo..;) Choć nie tylko ! Pierwszy przepis to śledzie z buraczkami i jabłkami, które bardzo nam smakowały. To śledzie lekkie, słodko (buraczek) – kwaśne (jabłko). Porcja jest mała więc dobrze jest wcześniej ją sobie przygotować i sprawdzić, czy taka wersja nam odpowiada czy może jednak poczekać na coś innego…
Śledzie z buraczkami i jabłkamiSkładniki (2 porcje)
- 3 płaty śledziowe (u mnie a la matjas z oleju)
- 2 buraki, ugotowane
- 1 jabłko, kwaśne
- 1 mała cebula
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (u mnie grecki)
- sok z cytryny, pieprz
Śledzie osuszamy z zalewy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Jabłko obieramy ze skórki i również ścieramy na tarce. Cebulę po obraniu kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy dodając majonez, jogurt i mielony pieprz. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego
Drukuj / PDF