Koncentrat bulionu warzywnego – domowa kostka rosołowa.

Koncentrat bulionu warzywnego – domowa kostka rosołowa.

Producenci przekrzykują się o to, czyje przyprawy bardziej przypominają babciny rosołek, czyje są bardziej naturalne, które najzdrowsze. Ja proponuję przygotować domowy koncentrat bulionu i być pewnym, co w środku siedzi.

Zdjęcie - Koncentrat bulionu warzywnego – domowa kostka rosołowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pamiętam czasy, gdy nie wyobrażałam sobie ugotowania zjadliwej zupy bez przyprawienia jej kostką rosołową. W zasadzie nie pachniała ładnie, wyglądała też nieszczególnie, ale dawała daniu kopa, bez którego był płaski i nijaki.

Ależ to były czasy, gdy wydawało mi się, że pomidorówkę można ugotować na ketchupie…

Taka ze mnie kuchareczka rezolutna była…

Dziś tamte „przygody” wspominam z uśmiechem i nutką ironii, a smaku wspomnianej pomidorówki chyba nigdy nie zapomnę… Od tamtej pory troszeczkę się zmieniło – kostki rosołowe odeszły w siną dal, a ja gotuję ich domowy zamiennik, który może stanowić świetną przyprawę do zup i innych domowych dań. W dobie blenderów, malakserów i młynków przygotowanie przyprawy nie jest trudne i będzie wymagało tylko odrobiny czujności podczas gotowania. Potem przez długi czas można sięgać do słoja… Niech Was tylko nie przerazi długa lista składników, wszystko jest naturalne, a przy okazji to świetny sposób na odświeżenie zapasów przypraw.

Zdjęcie - Koncentrat bulionu warzywnego – domowa kostka rosołowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżki lubczyku
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka (lub mała cebulka)
  • 500g marchwi
  • 150g korzenia pietruszki
  • 150g korzenia selera
  • 70-100g białej części pora
  • 60g grzybów leśnych np podgrzybków (lub 3-4 suszone)
  • 1/2 puszki pomidorów bez skórki
  • 170g g soli morskiej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100ml białego wina
  • 1-2 łyżki parmezanu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Suszone przyprawy, zioła, liście laurowe, ziarna zmieliłam w małym malakserze (świetnie sprawdzi się tu młynek do kawy). Dodałam czosnek i szalotkę i ponownie zmiksowałam. Do tej samej miski dodałam sól i olej i zmiksowałam do konsystencji pesto.
  • Wszystkie warzywa obrałam i posiekałam jak najdrobniej za pomocą malaksera (można zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach).
  • Wszystkie składniki oprócz parmezanu wrzuciłam do dużego garnka o grubym dnie i doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam moc kuchenki do minimum i gotowałam często mieszając przez 30 minut.
  • Po upływie tego czasu masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Dodałam starty parmezan i gotowałam przez kolejne 20 minut uważając, by masa się nie przypaliła. W drugiej połowie gotowania ma już tendencje do przywierania do dna naczynia.
  • Gotową pastę ponownie zmiksowałam, by uzyskać gładszą konsystencję, a następnie przełożyłam do słoika i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Zimną pastę wstawiłam do lodówki, gdzie może być przechowywana nawet przez kilka miesięcy.
  • Używam jak kostkę rosołową do przyprawiania zup i innych dań, a także jako zamiennik bulionu warzywnego.
Moje rady: 1. Zestaw przypraw i ziół można dostosować do własnych preferencji smakowych. 2. Wino można zastąpić wodą. 3. Można wykluczyć parmezan, jednak zarówno ser, jak  grzyby są świetnym naturalnym wzmacniaczem smaku. 4. Gotowa przyprawa jest bardzo słona, niech Was to nie przerazi, tak powinno być. Do potrawy dodaje się jej niewiele, pod koniec gotowania. Po użyciu danie należy solić z rozwagą, by nie przesadzić. 5. Z podanych składników otrzymałam około 900g gotowego koncentratu.   Zdjęcie - Koncentrat bulionu warzywnego – domowa kostka rosołowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów