Koncentrat bulionu warzywnego – domowa kostka rosołowa.
Producenci przekrzykują się o to, czyje przyprawy bardziej przypominają babciny rosołek, czyje są bardziej naturalne, które najzdrowsze. Ja proponuję przygotować domowy koncentrat bulionu i być pewnym, co w środku siedzi.
Pamiętam czasy, gdy nie wyobrażałam sobie ugotowania zjadliwej zupy bez przyprawienia jej kostką rosołową. W zasadzie nie pachniała ładnie, wyglądała też nieszczególnie, ale dawała daniu kopa, bez którego był płaski i nijaki.
Ależ to były czasy, gdy wydawało mi się, że pomidorówkę można ugotować na ketchupie…
Taka ze mnie kuchareczka rezolutna była…
Dziś tamte „przygody” wspominam z uśmiechem i nutką ironii, a smaku wspomnianej pomidorówki chyba nigdy nie zapomnę… Od tamtej pory troszeczkę się zmieniło – kostki rosołowe odeszły w siną dal, a ja gotuję ich domowy zamiennik, który może stanowić świetną przyprawę do zup i innych domowych dań. W dobie blenderów, malakserów i młynków przygotowanie przyprawy nie jest trudne i będzie wymagało tylko odrobiny czujności podczas gotowania. Potem przez długi czas można sięgać do słoja… Niech Was tylko nie przerazi długa lista składników, wszystko jest naturalne, a przy okazji to świetny sposób na odświeżenie zapasów przypraw.
Składniki:
- 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżki lubczyku
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka (lub mała cebulka)
- 500g marchwi
- 150g korzenia pietruszki
- 150g korzenia selera
- 70-100g białej części pora
- 60g grzybów leśnych np podgrzybków (lub 3-4 suszone)
- 1/2 puszki pomidorów bez skórki
- 170g g soli morskiej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 100ml białego wina
- 1-2 łyżki parmezanu
Przygotowanie krok po kroku:
- Suszone przyprawy, zioła, liście laurowe, ziarna zmieliłam w małym malakserze (świetnie sprawdzi się tu młynek do kawy). Dodałam czosnek i szalotkę i ponownie zmiksowałam. Do tej samej miski dodałam sól i olej i zmiksowałam do konsystencji pesto.
- Wszystkie warzywa obrałam i posiekałam jak najdrobniej za pomocą malaksera (można zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach).
- Wszystkie składniki oprócz parmezanu wrzuciłam do dużego garnka o grubym dnie i doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam moc kuchenki do minimum i gotowałam często mieszając przez 30 minut.
- Po upływie tego czasu masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Dodałam starty parmezan i gotowałam przez kolejne 20 minut uważając, by masa się nie przypaliła. W drugiej połowie gotowania ma już tendencje do przywierania do dna naczynia.
- Gotową pastę ponownie zmiksowałam, by uzyskać gładszą konsystencję, a następnie przełożyłam do słoika i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Zimną pastę wstawiłam do lodówki, gdzie może być przechowywana nawet przez kilka miesięcy.
- Używam jak kostkę rosołową do przyprawiania zup i innych dań, a także jako zamiennik bulionu warzywnego.