Ziemniaki ugotowałam w łupinkach.Wystudzilam,obrałam i pokroiłam w kostkę. Dodałam posiekaną czerwoną cebulkę. Następnie pokrojone ogórki i kawałki szynki...
Dziś świadomie, nie tak bardzo dla zdrowia, jak dla smaku będzie galaretka drobiowa. A przy okazji podpowiedź, jak sklarować galaretę, żeby była krystalicznie czysta i przejrzysta.
Takie buraczki, to obok marchewki z groszkiem, prawdziwie babciny dodatek do obiadu. W dobie dzisiejszych sałat z vinegretem, fasolki szparagowej czy kalafiora gotowanych na parze, to bez wątpienia jarzynka retro.
Bazowałam częściowo na przepisie z moich domowych gazetowych wycinków, ale tylko w wersji podstawowej, gdyż wersja pomidorowa jest moim pomysłem. To chyba jedne z najlepszych paluszków chlebowych jakie dotychczas jadłam. Polecam, naprawdę są pyszne. :-)
To cudo powstało jako produkt uboczny podczas wykonywania pasztetu - o nim będzie za czas jakiś. Kupiłam za dużo wątróbki, która nie mogła się przecież zmarnować i tak w ekspresowym tempie powstała jeszcze przepyszna i niezwykle zdrowa pasta do chleba.
Kolejna propozycja na danie wielkanocne. Jajka faszerowane pastą z tuńczyka, jajek, szczypiorku i serka. Lekkie i odżywcze, ale jak to przy jajkach, osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny zachować daleko idący umiar....
Polecam fanom sera topionego i nie tylko. Świetna alternatywa dla sklepowych produktów. Przepis można wzbogacić o ulubione dodatki m.in. kminek, czy koperek.
Nawet jeśli przeważnie nie jadacie majonezu to na pewno sięgacie po niego podczas świąt wielkanocnych. Jajka na twardo czy te faszerowane, sałatki i inne specjały nie smakują już tak bez tego dodatku. Przepis, który Wam proponuję jest bardzo łatwy. Przygotowanie majonezu zajmuje pięć minut!
Ta wykwintnie prezentująca się rolada, wbrew pozorom, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Zawsze gdy pojawia się na stole, robi furorę i znika jako pierwsza, w tempie ekspresowym. Efektowna, aksamitna w smaku, lekka przystawka. Sprawdzi się na przyjęciach lub jako samodzielna przekąska.
Bardzo zdrowa, pełnowartościowa sałatka z białego mięsa (u mnie indyk) z selerem naciowym, świeżym ananasem, kukurydzą i orzechami włoskimi. Bez majonezu, a z pysznym jogurtem naturalnym. Bogata w pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Idealna na każda okazję.
Świetną alternatywą jest przygotowanie kremu orzechowo-czekoladowego w domu. Nie jest to wcale trudne :) Domowa nutella składa się z orzechów laskowych, czekolady i mleka. Nie musimy dodawać do niej cukru i tłuszczu (w zupełności wystarczy to, co jest w czekoladzie). Oczywiście taka domowa nutella nie smakuje identycznie jak ta oryginalna, ale smak jest zbliżony, a co najważniejsze – naprawdę pyszny!
Masło czosnkowe - prosty dodatek do chleba a jaki pyszny. Gdy przygotowuję je na grilla robię dwie wersje. Jedną z świeżym czosnkiem, drugą z czosnkiem zapieczonym w folii aluminiowej.
Zapraszam do wypróbowania tego przepisu zarówno tych, którzy sami go robią majonez w domu i nie wyobrażają sobie jedzenia kupnego, ale również tych, dla których przygotowanie go w domu jest czarną magią. Wstawcie tylko końcówkę blendera do zamrażarki i przyszykujcie składniki, za chwilę majonez będzie gotowy.