Idealne paszteciki powinny być moim zdaniem aromatyczne i mięciutkie, dzisiejsze spełniają te kryteria, a dodatkowo są łatwe i szybkie do przygotowania.
Szwedzkie torty w wersji wytrawnej robione są w bardzo wielu konfiguracjach. Są torty na bazie łososia lub innych ryb, krewetek, raków, ale również wędlin czy jajek. Jako dodatek świeże warzywa, zioła nieraz owoce. Przepięknie zdobione i niesamowicie zdrowe. Taki tort postawiony na stole zdecydowanie będzie największą jego ozdobą.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście awokado i obawiacie się go, tak jak ja się obawiałam, ten przepis pozwoli wam się oswoić z tym smakiem. Polecam! Dodatek awokado i soku z cytryny sprawia, że cała potrawa nabiera lekkości i świeżości.
Bardzo smaczna, prosta przekąska , którą z powodzeniem możemy przygotować na kolację, małe przyjęcie lub piknik. Wystarczy zmienić składniki nadzienia by zadowolić gusty każdego.
Do tej pory jadłam przeróżne pancakes, ale zawsze na słodko (o ile do słodkich zaliczymy również amerykański klasyk czyli te z boczkiem i syropem klonowym :P). Kiedy wypatrzyłam przepis na zielone, szpinakowe placki, nie wahałam się ani przez chwilę.
Okazało się, że ciasto na te pierogi lepi się łatwo, jest również mniej bałaganu przy ich przygotowaniu, bo tylko wstawia się je do piekarnika. A w smaku przypominają paszteciki. Dla mnie bardzo ciekawa propozycja ! Może całkowicie nie zastąpi tradycyjnych pierogów ale na pewno na stałe zagości na naszym stole !
Uwielbiam klasyczne pesto, ale temu też niczego nie brakuje. Smak jest tak esencjonalny, że świetnie nadaje się jako baza do różnego rodzaju sosów. Tutaj pesto użyłam jako sos do spaghetti, ale w najbliższych postach pokażę inną propozycję na jego wykorzystanie.
Wczoraj na blogu prezentowałam Wam pyszne gruzińskie ragoût z bakłażanów Adżapsandali. Lawasz jest ormiańskim rodzajem chlebka, który znakomicie pasuje do tego dania. Są różne jego wersje. Pieczone i smażone na patelni.
Przepisy na lawasz niekiedy mocno się różnią, podobnie jak efekt końcowy – w zależności od regionu, lawasze mogą być duże, płaskie i miękkie albo przypominać chrupiące krakersy. Są świetnym dodatkiem do wielu potraw :)
Ja zakochałam się w nim w Meksyku i mimo, że był piekielnie ostry, jadłam go codziennie, jak tubylcy, do wszystkiego. Od tego czasu minęły 2 lata, a ja nadal kocham chilli i guacamole. Ostatnio nie ma tygodnia, żebym go nie robiła, bo mój organizm sam się go domaga.
Szybka, smaczna przekąska z bakłażana ..........to tylko jedna z wielu możliwości wykorzystania tego niezwykłego warzywa Bakłażan zwany gruszką miłosną uznawany jest za afrodyzjak i mocno ceniony za swoje niezwykłe właściwości odżywcze i walory smakowe.