Pesto paprykowo-pietruszkowe - idealne do spaghetti



Pesto paprykowo-pietruszkowe
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1/2 natki pietruszki
- 1/2 cytryny
- garść uprażonych pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju rzepakowego/oliwy + 1 łyżka do smażenia
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka bazylii, 1/4 łyżeczki chili cayenne, 1/4 łyżeczki papryki ostrej
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Podsmażaj ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj pokrojony w kostkę czosnek, podsmażaj kolejne 2 minuty, co chwilę mieszając. Pozostaw do ostygnięcia. Do blendera/malaksera z ostrzami wrzuć pietruszkę, pestki dyni, sok z cytryny oraz ostudzone warzywa. Dodaj olej/oliwę,sól, pieprz, przyprawy i zblenduj na gładką masę.

