Przekąska z bakłażana
Szybka, smaczna przekąska z bakłażana ..........to tylko jedna z wielu możliwości wykorzystania tego niezwykłego warzywa
Bakłażan zwany gruszką miłosną uznawany jest za afrodyzjak i mocno ceniony za swoje niezwykłe właściwości odżywcze i walory smakowe. To warzywo, które jest podstawowym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej ,to główny składnik zapiekanki moussaka czy gulaszu ratatouille. Warto wprowadzić go do również do naszej diety. Jest bowiem bogaty w sole mineralne, witaminę A, C oraz B. Zawiera sporo wody, błonnika, mało kalorii, ma właściwości przeciwzapalne, odtruwające, oczyszczające organizm, a zalecany jest szczególnie osobom z podwyższonym cholesterolem i chorobami serca. Bakłażany można dusić, smażyć, grillować zapiekać , panierować i faszerować, a więc możliwości przygotowania różnych potraw są nieograniczone......... Składniki:/ 2 porcje/
- 2 bakłażany
- ok. 200 g gęstego sosu pomidorowego
- 2 pomidory świeże
- ząbek czosnku
- 125 g mozzarelli
- 3 łyżki grubo startej bułki
- 3 łyżki startego parmezanu
- oregano do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- świeże liście bazylii /do dekoracji/
oraz
1 łyżka octu
gruba sól
Wykonanie:
-Bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości ok. 1 cm.
-Umieścić na sitku lub durszlaku i posypać grubą solą.
-Pozostawić na ok. 30 minut.
-Zagotować wodę, wlać łyżkę octu .
-Do gotującej się wody włożyć plastry bakłażana na 2-3 minuty i podgotować.
-Przelać zimną wodą, przełożyć na ręcznik papierowy, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropionym oliwą.
-Bułkę tartą połączyć z kawałeczkami mozzarelli i krótko zmiksować /do utworzenia się kruszonki/
-Dodać starty parmezan. Wymieszać.
-Przecier pomidorowy połączyć z połową oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.
-Każdy plaster bakłażana posmarować cienko sosem pomidorowym , położyć plasterek pomidora i posypać kruszonką z bułki i serów.
-Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 10 -15 minut w temperaturze 180-190 st.C
-Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem pieczywa.